Fra Mile Babić: Vlast da štiti ljudska prava, ne da ih gazi

Vijesti 16. mar 201820:51 > 20:59
N1

Što je cilj i svrha znanstveno-stručnog skup u Neumu o rješenju hrvatskog pitanja u Bosni i Hercegovini. Kako ga riješiti? Treba li Hrvatska i na koji način brinuti o interesu Hrvata u BiH? Ima li se Hrvatska i u kojoj mjeri pravo uplitati u unutarnja politička pitanja u BiH? Gdje Hrvati u BiH trebaju tražiti svoja prava: u Sarajevu ili Zagrebu?

Čemu danas i tolika briga službenog Beograda za Srbe u BiH? Jesu li potrebne specijalne veze Republike Srpske i Srbije? Tko brine za Bošnjake u BiH? Kako danas žive i koja prava imaju Srbi u Hrvatskoj, a kakva Hrvati u Srbiji?! Tko brine, zašto i o kome?

O svim ovim temama u emisiji ‘Crvena linija’ na N1 govorili su fra Mile Babić, prof. na Franjevačkoj teologija u Sarajevu, Miro Kovač, saborski zastupnik HDZ-a, predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, međunarodni tajnik HDZ-a i bivši ministar vanjskih poslova RH, i Aleksandar Popov direktor Centra za regionalizam.

U Neumu je završen naučno-stručni skup “Rješenje hrvatskog pitanja za evropsku BiH”, na kojem se pokušalo naći rješenje za bolji položaj hrvatskog naroda u BiH.

Pogledajte samo riječi koje rabe. Uvijek naš narod, naša kolektivna ravnopravnost, isticanje kolektiviteta nacionalnog kolektiva, a zanemaruju se ljudska prava. Mi u BiH imamo nacionalni kolektivizam. Ne samo hrvatski, već i srpski i bošnjački. Nacionalne stranke zastupaju nacionalni kolektivizam, a ime njega guše ljudska prava i guše demokraciju u svom vlastitom narodu. Tako nemamo demokraciju niti u jednoj nacionalnoj stranci, niti u jednom narodu ima demokracije. Treba ravnopravnost naroda, ali najprije ravnopravnost ljudi. Danas imamo jednoumlje. Ko god misli drugačije, biva prozvan kao izdajica ili biva premlaćen palicom. Svaka čast narodima, ali demokracije je da se poštuju ljudi i ljudska prava. Bitno je da svaka vlast štiti ljudska prava, a ne da ih gazi“, rekao je Fra Mile Babić.

On smatra da HDZ BiH treba dopustiti da postoji pluralizam unutar hrvatskog naroda, a ne da bude monizam odnosno da HDZ bude glavna stranka. Tako bi se stvari bolje odvijale.

Miro Kovač je kazao da je pozitivno što Hrvati u BiH razmišljaju o tome kako postići punu ravnopravnost.

U BiH kako zajedno sa Bošnjacima, Srbima i ostalima izgraditi modernu, funkcionalnu i pravnu državu. Drago mi je da se Hrvati u BiH emancipiraju na tom planu i da sami kroje svoju sudbinu unutar BiH, suverene države, sa kojom Republika Hrvatska njeguje prijateljske odnose.” Skup je za pohvalu, dobro je da se održao znanstveno politički skup. Dobro je da se dogodi pluralizacija u hrvatskom korupusu unutar BiH. Pluralizacija će se dogoditi kada se provedu izmjene Izbornog zakona, kada Hrvati u BiH budu sigurni da oni biraju svoje predstavnike u zastupnička tijela BiH, mišljenje je moje i mojih kolega.”

Aleksandar Popov smatra da je legitimna stvar da se država matičnog naroda brine o svojoj dijaspori.

Ali kada je u pitanju BiH, tu je specifična situacija. BiH je Dejtonskim sporazumom dizajnirana da je to nefunkcionalna država sa dosta nedorečenosti. To nije građanska, već nacionalna država tri konstitutivna naroda. Kada je riječ o uticaju susjeda koji su potpisnici Dejtonskog sporazuma mora se biti pažljiv da oni doprinesu što adekvatnijem i boljem rješenju ne narušavajući odnose u BiH, već da ona bude što stabilnija. U BiH je zapravo toga trebalo mijenjati. Bilo je riječi i o promjenama Dejtonskog sporazuma, jer ono što je bilo 1995. godine cilj da se zaustavi rat, nije doprinijelo da se ostvari trajan ni stabilan mir. Bilo bi logično da se u prvih pet godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma pristupilo redefinisanju samog sporazuma, ali i Dejtonskog Ustava BiH što nije učinjeno. Danas 22 godine poslije toga, jako je to teško učiniti jer nailazimo na otpore lider Srba, Hrvata i Bošnjaka. Tu građanskog nema ni trunke. Mnoge stvari su postavljene naglavačke i mnoga varničenja koja se dešavaju su rezultat toga“, rekao je, između ostalog, Popov.

Kompletnu emisiju pogledajte u nastavku:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.