Konačni obračun u SDA: Kukić, Džihanić i Zukić bez komentara

Vijesti 17. mar 201819:03 > 19:15
Detektor.ba

Mirsad Kukić isključen je iz Stranke demokratske akcije. Odlučilo je tako Predsjedništvo. Pokreće se postupak za razrješenje Amira Zukića s pozicije generalnog sekretara stranke.

A stranka je krenula i u proceduru smjene s pozicije ministra finansija u Vladi BPK Nudžeima Džihanića, kao i njegovog isključenja iz stranačkih redova. Ni Kukić, ni Zukić ni Džihanić ne izlaze u javnost.

Banovići 2014. Godina Općih izbora. Jedinstvo građana Banovića i njihovo povjerenje u SDA. Nasmijana lica predsjednika Izetbegovića – ali i drugih članova stranke. No, centralna ličnost – Mirsad Kukić.

Centralna ličnost je i skupa u Banovićima 2018. Iako nije prisutan – ime Mirsada Kukića odjekuje u sali. I to sa skupa nove stranke Pokret demokratske akcije. Dojučerašnji i dugogodišnji članovi SDA – poručili:

“Prema svim građanima imamo odgovornost i samo zbog toga što ne želimo zanemariti njihove interese našli smo se na listi za odstrel pri čemu se ne biraju sredstva niti se misli o posljedicama koje će se osjetiti zbog takvog djelovanja”, kazala je Elzina Pirić.

A posljedice su jasne. SDA je već ostala bez hiljade članova u Tuzlanskom kantonu. No nije ih spriječilo da Kukića izbrišu iz evidencije stranke.

Mirsad Kukić, navode mnogi – bio je jedan od osnivača SDA. Od 94. do 2001. godine na poziciji direktora rudnika Banovići. Vijećnik u Općinskom vijeću. Zastupnik u Skupštini TK. Na Općim izborima osvojio je najviše glasova od svih SDA-ovaca koji su se kandidovali za Parlament Federacije – 22177. Od tada je zastupnik.

No, 2006. godine, Kukić je osuđen na godinu i po zatvora zbog zloupotrebe položaja na poziciji direktora rudnika. A od 2017. protiv njega se pred Kantonalnim sudom u Sarajevu vodi postupak. Optužen je za nezakonito zapošljavanje u Elektroprivredu BiH. No, organima stranke u obračun s Kukićem su krenuli nakon nedavne smjene Vlade na čijem čelu je bio Bego Gutić.

“Predsjedništvo SDA je donijelo odluku o isključenju iz stranke:
1. Mirsad Kukić – zbog nepoštovanja odluka organa stranke i nanošenja štete ugledu SDA.
2. Nudžeima Džihanovića zbog nanošenja štete ugleda stranke. Predsjedništvo SDA zadužuje Kantonalni odbor da pokrene proceduru smjene sa pozicije ministra u Vladi BPK”, naveo je Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Nudžeim Džihanić, aktuelni ministar finansija – u fokus javnosti došao je prošle godine zbog lažne diplome. U vrijeme dok je bio uposlenik Bosansko-podrinjskih Šuma.

Prilikom prijema u radni odnos priložio je diplomu o završenom Ekomskom fakultetu u Sarajevu. Istu diplomu naveo je kada je predao CV za poziciju ministra u Vladi BPK.

Ispostavilo se da diploma s sarajevskog fakulteta ne postoji. Iako mu je visoka stručna sprema s tog Fakulteta bila navedena i u radnoj knjižici, Nudžeim je u svom prvobitnom iskazu policiji naveo kako mu je vjetar otpuhao knjižicu s krova automobila. Kantonalno tužilaštvo je istraživalo slučaj i nagodilo se s Džihanićem, koji je priznao da nema sarajevsku diplomu, a Općinski sud ga osudio zbog krivotvorenja.

Ali čistka – kako su je nazvali u vrhu SDA ide i dalje:

“Predsjedništvo SDA nakon što je prije godinu dana donijelo odluku o suspenziji Amira Zukića sa pozicije generalnog sekretara upućuje inicijativu GO da Amira Zukića razriješi sa pozicije generalnog sekretara na narednoj sjednici GO. A OO SDA Centar da dalje postupi u skladu sa Statutom.”

Amir Zukić od početka devedesetih član je SDA. U dva mandata bio je zastupnik u Skupštini KS. Jedan mandat bio je na poziciji šefa Kluba Bošnjaka u Domu naroda Federacije. A na izborima 2014. godine, za Parlament Federacije, osvojio je 3821 glas.

No – do zastupničkih kupa je dospio zahvaljući kompenzacijskom mandatu. Potpredsjednik SDA postao je nakon Kongresa 2015. Od prošle godine i protiv njega se vodi postupak pred Kantonalnim sudom u Sarajevu. Optužen je. Na teret mu se stavlja niz krivičnih djela. Uglavnom nezakonita zapošljavanja u javna preduzeća. Nekoliko mjeseci proveo je u pritvoru. Sinoćnjoj konferenciji na kojoj je zatražena Zukićeva krajnja suspenzija – prisustvovao je i Asim Sarajlić, optužen u istom predmetu u kojem je i Zukić.

Da li sve skupa može utjecati na izborni rezultat SDA?

“Reizbor te stranke ne zavisi od toga da li će ta stranka biti popularna ili ne nego zavisi od njihove vrlo široke infrastrukture, jer ako pogledamo činjenicu da danas u BiH imamo 500 hiljada ljudi koji su na budžetu u administraciji u službama servisima, javnim preduzećima i svi oni su više-manje postavljeni od strane stranaka najviše SDA, HDZ i ako to pomnožimo s direktnim članovima porodice mi dobijamo izborno tijelo”, ocijenio je Srećko Latal.

Latal zaključuje – bez obzira na osipanje kadrova, SDA u novnonastalim blokovima i dalje nema ozbiljnu konkurenciju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.