Najavljena tužba protiv Mektića

Vijesti 18. mar 201808:40 > 08:44
N1

Ogranak ruskog moto-kluba "Noćni vukovi" u Republici Srpskoj podnijet će tužbu protiv ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i drugih zbog, kako su naveli, "laži i svakodnevnog blaćenja ugleda 'Noćnih vukova'", rečeno je Alternativnoj televiziji u ovom moto-klubu.

Pripadnici Noćnih vukova, ponovo su dospjeli u žižu javnosti, nakon navoda da će članovi ove organizacije, doći u Bosnu i Hercegovinu. Državni ministar sigurnosti ih je označio kao sigurnosnu prijetnju, dok ga ministar policije Republike Srpske optužuje, da je dobio nalog od mentora iz Sarajeva, da govori neistine o Republici Srpskoj.

Na ovom Facebook profilu objavljena je ruta kojom bi se Noćni vukovi trebali kretati tokom svoje motorističke turneje.

Na mapi je prikazano da će proći kroz nekoliko zemalja, od Slovačke, preko Mađarske, Austrije, Slovenije, Hrvatske, pa do Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije i Bugarske. Noćni vukovi se predstavljaju kao bajkeri, pojedini mediji ih zovu “Putinovom braćom”. I ranije su dolazili u BiH, ali se u posljednje vrijeme postavlja pitanje je li ova organizacija sigurnosna prijetnja ili tek udruženje bajkera?

Ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić, potvrdio je da postoje indicije da oni predstavljaju sigurnosnu prijetnju po BiH, pogotovo zbog toga što Mektić ima informacije da će članovi Noćnih vukova doći i na sam dan izbora u BiH, označivši ih kao potencijalnu grupu za pritisak.

Američka ambasada u BiH poziva nadležne da ozbiljno shvate sve sigurnosne prijetnje.

“Ovakve posjete koje negativno utiču na stabilnost nisu korisne i ne treba ih podržavati. Na lokalnim je vlastima i odgovarajućim institucijama BiH da riješe ovo pitanje. Apelujemo na organe vlasti BiH da ozbiljno shvate sve moguće sigurnosne prijetnje. “

Ministarstvo finansija SAD prvi put je uvelo sankcije za Noćne vukove i određeni broj njihovih članova u decembru 2014. godine jer su snosili ili bili saučesnici u djelovanju ili aktivnostima koji su predstavljali prijetnju miru, sigurnosti, stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Emir Suljagić, jedan od autora studije koja je objavljena u Foreign Policy Reasearch Institute iz Philadelphije, za N1 je objasnio ključne odrednice dokumenta koji govori o ruskom utjecaju u BiH.

Suljagić je kazao da su u izvještaju mapirane ključne tačke ruskog utjecaja u BiH, odnosno u Republici Srpskoj. Istakao je da istraživanje nema nikakve veze sa strankom, nego da je to djelo ljudi koji “znaju raditi svoj posao”.

“Najviše se odražava i odvija kroz institucije bezbjednosti, Ministarstva unutrašnjih poslova i druge srodne institucije u entitetu Republika Srpska. Drugi dio se odvija preko nevladinih organizacija, neformalnih organizacija kao što su Potomci veterana RS, Srbska čast, Noćni vukovi, organizacije koja je na crnoj listi SAD-a zbog terorističkih aktivnosti u Ukrajini”, naveo je Suljagić u razgovoru za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.