U susjednim zemljama domaće na prvom mjestu – šta je sa BiH

N1

BiH je postala regionalni lider po brzini rasta izvoza, podaci su državne Vanjsko trgovinske agencije. U pet godina izvoz je porastao duplo, sa 110 na 204 miliona. Samo u odnosu na prošlu godinu, izvoz smo uvećali sa 24%.

Manje dobre vijesti su da pokrivenost uvoza izvozom i dalje raste. Dominira sektor voća. Jabuke su prve na listi. Povrće prati. Domaći proizvođači nisu sretni zbog te činjenice. Kažu, uvoze se jeftini proizvodi, a domaćim se gleda kroz iglene uši.

“Garantujem da su mnogo kvalitetniji. Ja znam po svojim mušterijama koje mi dođu iz inostranstva da je neuporedivo kvalitet našeg meda bolji nego strani”, kazao je Nedeljko Pažen iz Trebinja.

Kampanje poput “Kupujmo i koristimo domaće”, “Naše je najbolje” doprinose boljem tretmanu domaćih proizvoda.

“U Sloveniji, primjera radi, 66% građana želi da na trpezi ima hranu proizvedenu u vlastitoj zemlji. 83% građana Srbije će prije kupiti domaće nego strane proizvode. Dok je za domaće 85% građana Hrvatske.

Daju li kupci u BiH prednost domaćem?

– “Gotovo nikako, samo foliraju. A treba domaće, po meni je mnogo kvalitetnije, ali po centrima, možete sami vidjeti, obratite pažnju na kolica kad guraju, tu nećete naći”;

– “Sve kupujem zbog kvalitete, ali nastojim da to provjerim do najsitnije etikete, ali preferiram domaće.”

– “Ja sve kupujem domaće, da li je kvalitetnije to je upitno, ali patriotizam na prvom mjestu.”

Oni koji se bave istraživanjima ipak kažu da novac i dalje ne prepoznaje patriotizam. Uglavnom zbog neznanja.

“Vi imate određene brendove koji se rade sa posebnim smjesama za strano tržište, sa posebnim za naše, a kofol mi smo in ako to kupujemo. Pa sam pratio određene proizvode i kad neko kaže to i to je kvalitetnije, po udjelu neke sirovine, a ja mu pokažem da naš proizvod ima puno veći udio te sirovine zbog koje građanin kupuje. Veliko je neznanje”, navodi Admir Kapo iz “Kupujmo i koristimo domaće”.

“Domaće jer je kvalitetnije, a ne jeftinije”, kaže i Milanka Batinić sa Sokoca koja proizvodi kozmetičke i druge preparate od ljekovitog bilja. Svoje proizvode, kaže Milena ne prodaje na lijepe oči, već zbog kvalitete. To kupci cijene.

“To mi je najveća zahvalnost, kada mi kupci dođu i kažu zadovoljni smo”, rekla nam je.

Cijenili bi veću podršku države kažu. Da izađu iz svojih malih proizvodnji i učestvuju u malo većim tržišnim utakmicama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.