Nakon smjene Konakovića čekaju novi izazovi

Vijesti 19. mar 201817:10 > 18:44
N1

Odluka je pala. Elmedin Konaković neće više biti premijer Kantona Sarajevo. Nepovjerenje Vladi KS izglasalo je 20 zastupnika. Tri su bila protiv, 11 suzdržanih, od ukupno 34 sa pravom glasa danas.

Smijenjeni premijer postupit će, kaže, po zakonu. I nakon smjene ponovio je svoje ranije stavove o načinu glasanja u Skupštini Kantona:

“Zakon kaže da, u slučaju izglasavanja nepovjerenja, premijer podnosi ostavku u roku od 8 dana. Ja ću u roku od 8 dana podnijeti ostavku, kako zakon i kaže. Da sam htio, i da sam to radio na način kako to rade ove politički šefovi klubova, završio bih pet zastupnika sa nokta. Završio bih šta im treba – da im se pozapošljava, kao što neki jesu. Ovi što su danas bili najbučniji, djeca im rade u javnim ustanovama, pozapošljavali se u javna preduzeća – to je činjenica.”

Ništa novo u demokratskom svijetu”, kaže nakon glasanja SDA-ov Mirza Čelik. Konakovićevu smjenu je i ranije prognozirao. Novu vladu prognozira za sedam dana.

“Mi idemo u novi iskorak. Ime novog mandatara ćete vi saznati prvi. Organizovat ćemo pres konferenciju, SDA, u narednih par dana. Reći ću samo, iz SDA, najvjerovatnije da će svi oni ministri koji su bili do sada, biti predloženi od strane novog mandatara za iste pozicije. Predsjedateljica će imenovati novog mandatara. Taj novi mandatar će ići na provjeru Komisiji za izbor i imenovanje”, poručuje Čelik.

A čije će se se ruke dići za Konakovićevu smjenu, dalo se i ranije naslutiti. Osim SDA, SBB, BPS, Bosanska stranka i dio nezavisni glasali za. Protiv je bilo troje nezavisnih. Iz opozicije su i tokom rasprave poručili da u ovome neće učestvovati, jer se, poručili su, ne radi o smjeni vlade, već unutarstranačkim sukobima. Uz nekoliko nezavisnih, bili suzdržani.

“To je predstava. Mi u tome jednostavno nismo htjeli učestvovati. Najbolje novinarsko pitanje proteklih dana je šta će se promijeniti u životima građana. Promijenit će se samo osoba koja će se slikati ispred južne longitudinale i sličnih projekata u predizbornoj godini. Vi znate kako to ide”, pojašnjava Edin Forto, zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo.

“Nismo ni jedan razlog imali, ni potrebu, da učestvujemo u ovoj farsi koja je posljednjih nekoliko mjeseci na djelu. Mi smo stalno upozoravali, i danas smo to rekli, da ima dobrih, ali i vrlo loših ministara koje je trebalo davno zamijeniti, i da bi bili samo iskorišteni da pomognemo vladajućoj većini da se oslobodi premijera, a da loši ministri ostanu u Vladi”, tvrdi Mirsad Pindžo, samostalni zastupnik u Skupštini KS.

Elmedin Konaković, smijenjeni premijer, ostavlja praznu stolicu. No, nakon pospremanja u Vladi Kantona, Konakovića čekaju novi politički projekti. Osnivački skup njegove nove stranke “Narod i pravda” očekuje se 22. marta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.