Sudski vještak ne podržava tezu o saobraćajnoj nesreći

Vijesti 19. mar 201817:17 > 17:20
N1

Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, nastavljeno je suđenje Ljubi i Bekriji Seferoviću, koji se terete za izazivanje odnosno prikrivanje saobraćajne nesreće u kojoj je smrtno stradao Dženan Memić.

Saslušani su vještaci koje je pozvala odbrana, Mirsad Kulović, vještak saobraćajne struke i Jasmin Bijedić, vještak mašinske struke.

Kulović je na današnjem ročištu posvjedočio da je imao uvid u sudski spis, da je dva puta dolazio u sudsku pisarnicu te je na osnovu toga naveo 12 zvaničnih dokumenata kojima se koristio da bi napravio svoj izvještaj.

Među njima su zapisnik o uviđaju od 9. februara 2016. godine, dopunjeni izvještaj sudskog vještaka Hamze Žuje, izvještaj o rekonstrukciji događaja, te crtež mjesta događaja načinjen na osnovu rekonstrukcije po iskazu Alise Mutap, koja je te kobne noći, bila sa Dženanom Memićem.

Ovaj slučaj bitno se razlikuje od drugih slučajeva sudara vozila i pješaka, izjavio je Kulović pred sudskim vijećem kojim je predsjedavao sudija Igor Todorović. Prije svega po tome što mjesto udara nije moguće utvrditi, što na vozilu nije bilo tragova karakterističnih za tu vrstu udara, od krvi, tkiva.

Kulović, koji je sudski vještak saobraćajne struke od 1975. godine ne podržava tezu da je tog 8. februara 2016. došlo do saobraćajne nesreće koja se optužnicom na teret stavlja Seferovićima. Najčešće povrede, kazao je Kulović, u sudaru vozila i pješaka su u predjelu nogu, a takve povrede nsu navedene u zvaničnoj dokumentaciji u ovom predmetu. Od 9 elemenata navedenih u vještačenju, sedam kaže Kulović u cjelosti ne podržavaju tezu da se radi o saobraćajnoj nezgodi.

Tužilac Sead Kreštalica nakon višesatnog i iscrpnog unakrsnog ispitivanja vještaka Kulovića, koje je često prekidano prigovorima branioca Ljube Seferovića, Rusmira Karkina ali i predsedavajućeg sudskog vijeća, u cjelosti je prigovorio nalazu vještaka Mirsada Kulovića.

Kao razlog, Kreštalica je naveo da se Kulović u vještačenju bavi malim brojem materijalnih dokaza, da se bavio predviđanjem koristeći ”vjerovatnost” te iznosio svoje lične stavove.

Pregledom kombi vozila koje je, prema navodima optužnice, učestvovalo u saobraćajnoj nesreći u kojoj je Dženan Memić zadobio povrede od kojih je kasnije preminuo ustanovljena su oštećena na poklopcu motora, prednjem lijevom blatobranu, farovima, stubu vozila, bili su vidljivi tragovi limarsko-lakirerskih radova, farbanja vozila, ispravljanja lima za koje je teško utvrditi kada i kako su nastali. To je na današnjem ročištu posvjedočio Jasmin Bijedić, vještak mašinske struke.

Oštećenje stuba automobila nije moglo nastati udarom vozila na pješaka, posvjedočio je Bijedić, te je i on u izvještaju isključio mogućnost saobraćajne nesreće. Tužilac Mladen Furtula insistirao je da od Bijedića dobije odgovor na pitanje da li je to oštećenje moglo nastati od udara ljudske glave u automobil. Bijedić je naglasio da je on mašinski inžinjer i vještak mašinske struke te da o anatomiji ne zna mnogo, ali je zaključio da ta oštećenja nisu mogla nastati od udara glavom.

Treći vještak kojeg je odbrana pozvala na današnje ročište, medicinske struke, Željko Karan opravdao je odsustvo sa današnjeg ročišta. Suđenje Seferovićima biće nastavljeno u petak, 23. marta, njegovim iskazom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.