Forto pojasnio suzdržanost Naše stranke u smjeni Vlade KS

Vijesti 19. mar 201818:19 > 18:22
N1

Edin Forto, zastupnik Naše stranke u Vladi Kantona Sarajevo za N1 je objasnio zašto je njegova politička opcija bila suzdržana tokom glasanja za smjenu Vlade KS i premijera Elmedina Konakovića.

“Glavni razlog za suzdržanost – mi ne glasamo na ovaj način. Činjenica, kako se bližila sjednica, jasnije je bilo da se ne radi o onome što predlažu zakon i Poslovnik. Kada glasate za nepovjerenje Vladi – ide cijela Vlada. Ovo su sukobi unutar partnera, mi nismo željeli učestvovati u tome”, naveo je dodavši:

“Ako je iko kritičan prema Vladi KS – to smo mi”.

On je kazao da je u početku rada ovog saziva Vlade KS bilo pomaka.

“Startna pozicija je bila loša, bilo je lako napraviti pomak. Ali to je nedovoljno od ambicioznog ekspozea Konakovića. Pobrojao je sve, dijagnosticirao je sve probleme u KS po resorima, obećao je da će sve riješiti. Tada smo znali da nema mogućnost, zbog stranke, zbog koalicije”, izjavio je Forto.

“Znajući način rada, nema kapaciteta da se to riješi. Kada su imenovali novu Upravu Vodovoda i kanalizacija, rekli smo im da to nisu ljudi koji će riješiti vodosnabdijevanje. Vidio sam kako se odvijaju stvari i shvatio da smo bili u pravu. On je shvatio da ne ide baš tako, isto je bilo i sa visokim obrazovanjem, javnim prevozom i nizom drugih stvari”, naveo je Forto.

On je ocijenio da je u Vladu KS uvedena politička praksa koja je bila aktuelna u prošlom mandatu, koju je uveo upravo Konaković koji je tada bio šef kluba poslanika SDA u Vladi KS.

“U javnim istupima je kritikovao vlast, kao da on nema s tim ništa. Čovjek vlada, ta praksa je prenesna i u ovaj mandat. Ako ste u vlasti, snosite odgovornost za sve što se dešava u Kantonu”, poručio je Edin Forto iz Naše stranke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.