Građanski savez: Država mora biti iznad stranke

Vijesti 20. mar 201812:28 > 12:32
N1

Građanski savez (GS) je održao sjednicu Predsjedništva na kojoj je razgovarano o prijedlozima SDPBiH i DF o ujedinjenju i zajedničkom nastupu lijevih i građanskih snaga.

Saopćenje GS-a prenosimo u cjelosti.

”U skladu sa proklamovanim idejama i zaključcima 1. Kongresa Građanski savez će aktivno nastaviti zagovarati okrupnjavanje građanskih i lijevih opcija u Bosni Hercegovini svjesni nepobitne činjenice da zajedno sigurno možemo pobjediti srednjovjekovlje SDA, apartheid HDZ-a i secesionizam SNSD-a.

Predsjedništvo GS-a pozdravlja prijedloge SDP-a i DF-a i ujedno poziva na smirivanje nepotrebnih tenzija između naših srodnih partija. Koristimo ovu priliku da pozovemo prijatelje i drugove iz srodnih partija da se svi zajedno potrudimo da nađemo kompromis koji će nas voditi ka pobjedi progresivnih snaga na predstojećim izborima. Sud istorije nema drugu instancu i svaka odluka danas donesena će imati posljedice po budućnost cijele BiH i eventulano insistiranje na ličnim interesima može dovesti do horor scenarija u kojem će Dodik-Čović osovina imati raspamećenu SDA kao otvorenog partnera za podjelu zemlje.

Država Bosna i Hercegovina ni po koju cijenu ne smije biti zalog uskostranačkih i partikularnih interesa pojedinaca stoga ćemo dati sve da dođe do dogovora, i bićemo spremni postići dogovor sa onima koji pokažu spremnost da uvaže opravdane zahtjeve javnosti za ukrupnjavanjem lijevih i građanskih snaga”, saopćeno je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.