Salkić: Negatori genocida će završiti na stubu srama

Vijesti 20. mar 201814:22 > 14:28
N1

Ramiz Salkić, potpredsjednik RS, danas u Banjaluci sastao se sa predstavnicama udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida u Srebrenici, Podrinju i drugim gradovima u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je istaknuta opredijeljenost za zajedničku borbu u traganju za istinom i pravdom, te na širenju istine o počinjenim zločinima u Bosni i Hercegovini, a posebno kada je u pitanju sudski dokazani i presuđeni genocid počinjen nad Bošnjacima u „zaštićenoj zoni“ UN-a Srebrenica, a u kojem su učestvovali vojska i policija RS-a.

“Potpuno smo opredijeljeni da treba nastaviti procesuirati one koji su počinili zločine, kako bi bili kažnjeni, a žrtve i njihove porodice doživjele satisfakciju. S druge strane, osuđujemo sve one koji negiraju sudski dokazani i presuđeni genocid i one koji veličaju ratne zločince, vrijeđaju žrtve, dodjeljuju priznanja ratnim zločincima i daju nazive ustanova po imenima zločinaca. Mislimo da će oni koji negiraju počinjeni genocid, uskraćuju prava preživjelima, a kroz javno djelovanje, politiku i obrazovni sistem, ratne zločince predstavljaju kao heroje, biti u historiji stavljeni na stub srama. Takav odnos i stavovi, koji nigdje u civiliziranom svijetu nemaju podršku, imat će dugoročne posljedice na buduće generacije. Negiranje genocida, vrijeđanje žrtava i veličanje ratnih zločinaca, predstavlja završnu fazu u činjenju genocida, i obaveza svih nas je da se borimo protiv takvih ideologija i pojedinaca koji ih provode. Mi vjerujemo da će se u vremenu koje dolazi u ovom entitetu pojaviti ljudi koji su spremni pogledati istini u oči, prihvatiti sudske presude, priznati genocid, distancirati se od ratnih zločinaca i uputiti iskreno izvinjenje i podršku porodicama žrtava”, kazao je potpredsjednik Salkić.

Na sastanku su prisustvovale Munira Subašić i Kada Hotić, predstavnice Udruženja „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“, Šuhra Sinanović i Kadefa Rizvanović, iz Udruženja „Žene Podrinja – Bratunac“, Nura Begović iz Udruženja „Žene Srebrenice“, Munevera Avdić i Semina Alekić, iz Udruženja „Vrbanja“ iz Kotor Varoša, Ema Čekić iz Udruženja porodica nestalih Vogošća i Zekija Avdibegović iz Udruženja porodica nestalih Ilijaš.

Gošće su potpredsjednika upoznale o konferenciji o traženju nestalih, koja se održava u Banjaluci, a na kojoj učestvuju i predstavnice ovih udruženja.

Iskazale su punu podršku potpredsjedniku Salkiću u njegovim aktivnostima i radu, posebno kada je u pitanju njegovanje kulture sjećanja, ali i borba za istinu, procesuiranje odgovornih, traženje nestalih, te snažno sprečavanje širenja neistina o počinjenim zločinima.

Predstavnice udruženja su na sastanku govorile o problemima s kojima se susreću u radu, i važnosti ubrzanja procesa ekshumacija i identifikacija, te su izrazile nezadovoljstvo primjenom Zakona o nestalim osobama Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.