Mještani sela kod Gradiške strepe pred valom Save

Vijesti 20. mar 201815:33 > 15:40
N1

Vodostaj rijeke Save danima bilježi rast, a kada je u pitanju područje opštine Gradiška situacija je najkritičnija u selima koja se nalaze uzvodno prema Kozarskoj Dubici - Vrbaškoj, Bistrici i Gašnici.

Anadolija
Anadolija
Anadolija/Ilustracija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija/Ilustracija
Anadolija / Ilustracija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Ilustracija

 Stanovništvo ovih sela ne pamti ovakav vodostaj Save, a strahuju šta će se tek desiti jer nivo rijeke i dalje raste, a tek se očekuje plimni talas Save od Jasenovca.

“Situacija je ozbiljna s obzirom na konstantan rast rijeke Save. Trenutno je na mjernoj letvi u Gradišci 870 centimetara, tu smo već premašili vrijednost iz 2014. godine”, rekao je Slobodan Knežević, šef Osjeka za civilnu zaštitu opštine Gradiška, i dodao da to nije najveći vodostaj u istoriji, ali jeste u prethodnim decenijama.

Prema njegovim riječima, plimni talas dolazi, zbog čega pratie stanje uzvodno od Gradiške.

“Srećna okolnost je što retenzije u Hrvatskoj još imaju kapacitet da mogu da prime određenu količinu vode, tako da pretpostavljam da plimni talas neće biti u tom obimu kod nas kao što se najavljuje”, kaže Knežević.

Istakao je da je najkritičnije u zoni magistralnog puta za Kozarsku Dubicu. Sela Vrbaška, Bistrica, Gašnica koja su u nebranjenoj zoni. U selu Gašnica magistralni put je zatvoren za sva vozila izuzev kamiona i autobusa pošto se Sava prelila preko ceste.

U Selu Bistrica voda se počela prelijevati preko ceste i očekuje se da bi tokom dana i na tom mjestu moglo doći do prekida saobraćaja.

– Prizori poplavljenih sela –

“U tim selima intervenisali smo sa vrećama i pijeskom i imali smo dvije evakuacije, dvije starije žene su morale napustiti svoje kuće. Od jutros imamo prijave za sedam poplavljenih kuća. Ljudi se bore sa vodom, obezbjedili smo ih vrećama i pijeskom međutim vodostaj raste konstantno i to je teško odbraniti”, rekao je Knežević i dodao da su ekipe civilne zaštite stalno na terenu i za sada situaciju drže pod kontrolom.

Prema njegovim riječima, osim ovih sela, na nasipu u selu Dolina, nizvodno od Gradiške, postoji klizište, ali tu vodostaj nije jako visok da bi mogao prouzrokovati probleme.

Poljoprivredno zemljište u selima Vrbaška i Bistrica poplavljeno je više dana, ali je poplava opkolila i poplavila i kuće. Snimci iz vazduha koje je ekipa AA uspjela zabilježiti u selu Bistrica najbolje dočaravu prave razmjere poplave.

Milka Rajlić (70) u selu Bistrica sa strepnjom prati rast vodostaja. Sjeća se 1974. godine kada je vodostaj Save bio visok, ali kaže da se rijeka nije izlila kao sada.

“Ovo je, djeco, grozno, žalosno i tužno. Komšijama je mojim, i rođacima, svima ušlo u kuću, meni nije, čekam pijesak da mi dođe da stavljam u vreće. Borimo se”, kaže ona.

Koliko raste vodostaj, kaže, vidi se “golim okom”.

“Ne treba mjeriti. Mislim da stiže za dva sata, najmanje deset centimetara se razlijeva”, rekla je ona.

Tokom noći je nivo vode u Bistrici porastao toliko da je počela prelaziti cestu.

– Podigli kredite da usele u kuće, a sad… –

“Šta možemo, noćas čekati još kad dolazi odozgo Sava od Jasenovca, mi ćemo noćas biti svi pod vodom”, kaže Milka Rajlić.

Žao joj ljudi, komšija, koji nemaju nikakva primanja, a podigli su kredite da se usele u kuće, a sad se moraju opet iseliti…

“To je žalosno i grozno”, rekla je ona i dodala da se stanvništvo najviše boji onog što ih čeka u sljedećim satima.

Milanu Viliću (65) poplavljena je štala u kojoj drži piliće i kokoške ,ali ih je podigao na veću visinu kako ne bi bili u vodi. I on tvrdi da voda nikada nije bila ovolika.

“Bojim se da će mi voda ući i u kuću, još 15 centimetara ima do ulaska u kuću. Borili smo se kod sinovca, dizali stvari, ali je kod njega ušla već 18 centimetara. Ja se borim, kako će biti još ovih 24 sata, ako bude ovako dolazila kao sad, onda se neću moći ni ja izboriti”, kaže on.

Na pitanje da li nivo vode brzo raste, odgovara da “ide korakom”.

U Gradišci kod mosta na Savi mnoštvo građana se okuplja kako bi vidjeli kolika je rijeka i fotografisali rekordni vodostaj.

Mirko Marčeta sjeća se da je slično bilo 1974. godine kada je na keju pored Save izbijao gejzir.

“Ovo sad baš je velika voda, odavno nije bila ovoliko velika. E, sad, kako će biti, najavljuju da će val iz Jasenovca danas proći, ako prođe onda biće dobro iako je ovo izlilo i podzemne vode su velike”, rekao je on.

I stanovnici Gradiške u strahu su od najavljenog plimnog talasa. Marčeta je objasnio da je najgore stanovništvu u naselju Senjak gdje su podzemne vode poplavile podrume, pa strahuju da će biti još gore.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.