Sastanak kod Čavare završen bez konkretnih zaključaka

Vijesti 20. mar 201816:54 > 16:57
Fena

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izjavio je danas nakon sastanka s predstavnicima federalne izvršne i zakonodavne vlasti da su sa "kolegama iz Saveza za bolju budućnost samo popili kafu", budući da se predstavnici Stranke demokratske akcije nisu pojavili na sastanku na kojem su trebali biti nastavljeni razgovori o funkcionisanju vlasti.

Dodao je da nisu bili u mogućnosti da donose bilo kakve zaključke, te da će on u narednom periodu izvršiti konsultacije sa svima koji su uključeni u pregovore kako bi odredili termin novog sastanka. 

“Razgovor i dogovor nema alternative i ovo vanredno stanje u FBiH treba prekinuti i funkcionisanje institucija; poput Fedralne televizije, FUP-a, Federalne uprave za inspekcijske poslove, Porezne uprave FBiH, Zavoda za statistiku, Agencije za državnu službu, Željeznica FBiH, Razvojne banke, vratiti u okvire zakona”, rekao je Čavara.

Naveo je da je apsurdno da neko saziva hitne sjednice Vlade FBiH sa 63 tačke dnevnog reda, dan nakon održavanja jedne takve sjednice u Mostaru, osim ako nije u pitanju provođenje određene samovolje.

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH iz SBB-a Fuad Hadžimehmedović istakao je da je neozbiljno što niko iz SDA nije prisustvovao sastanku, te da oni krizu koju imaju u vlastitim redovima prenose i na federalne institucije.

Po njegovim riječima, to je stvorilo novu situaciju koju će u SBB-u razmotriti i odlučiti da li je u interesu građana da se njihovi ministri sutra pojave na sjednici Vlade FBiH.

“Preglasavanjem ili zanemarivanjem mišljenja drugih ne može se napraviti ništa u ovoj zemlji, a premijer Novalić diskriminira sve ministre koji nisu iz SDA”, kazao je Hadžimehmedović i dodao da SBB ne namjerava blokirati rad Vlade.

Sastanku su još prisustvovali zamjenica predsjednika Vlade FBiH i federalna ministrica finansija Jelka Milićević, zamjenik predsjednika Vlade FBiH i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara, dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mladen Bošković, dopredsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Vesna Švancer i predsjednik Kluba poslanika SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Nasir Beganović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.