U HNK porast vodostaja rijeka jadranskog sliva

Vijesti 21. mar 201812:15 > 12:21
N1 / Arhiv

Vodostaji rijeka i rječica su u opadanju. Nastavlja se normalizacija stanja u gradovima i općinama u kojima je došlo do izlijevanja vodotoka. Sa većine puteva, koji su bili poplavljeni, voda se povukla i prohodni su za saobraćaj.

Vodostaj rijeke Une u Bihaću u 07.00 sati iznoso je 106 cm., a jučer je iznosio 114 cm i za 8 cm je manji. Voda se povlači u svoje korito. Od jučer je prohodna iputna komunikacija Kulen Vakuf – Klisa.

Prema izvještaju Operativnog centar Federalne uprave civilne zaštite, vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je manju intervenciju na ispumpavanju vode iz prizemlja porodične kuće, u naselju Vedro Polje.

Zbog klizišta u općini Bužim, potpuno je obustavljen saobraćaj na lokalnom putu Čava – Radoč, u naselju Dedići. Zbog klizišta otežan je saobraćaj na lokalnom pjutu Bužim – Elkasova Rijeka u naselju Velići.

Vodostaji na području općine Bosanska Krupa su u opadanju i voda se povlači svoja korita. Vodostaj rijeke Une jučer u 07.00 sati iznosio je 261, a jutros u 07.00 sati 227 cm.

Vodostaj rijeke Mutnice u Cazinu je u padu i u 06.00 sati iznosio je 145 cm,a jučer 167 cm. I vodostaji ostalih rijeka i rječica su u znatnom opadanju.

Nivo rijeka Sane i Sanice u općini Ključ je u opadanju. Poplavljeno je poljoprivredno zemljište, ali nema ugroženih objekata. Vodostaj rijeke Sane u 06.00 sati iznosio je 169 cm. (juče 191 cm), a vodostaj rijeke Sanice u 05.00 sati iznosio je 158 cm. (juče 198 cm.).

Vodostaji na području općine Sanski Most su u opadanju, nema ugroženih objekata i voda se povlači sa poplavljenog poljoprivrednog zemljišta. Visina snijega je 7 cm.

Vodostaj na brani HA Modrac u Tuzli jutros u 07.00 sati bio je 199,04 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.), u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 1 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 36,90 m3/s.

U Bosansko-podrinjskom kantonu nivo rijeke Drine, izmjeren jutros u 07.00 sati, na HS Goražde, iznosio je 143,27 centimetara sa tendencijom blagog opadanja, a nivo rijeke Prače, izmjeren jutros u 07.00 sati iznosio je 54 centimetra sa tendencijom blagog opadanja.

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području Zeničko-dobojskog kantona je normalan.

U Zapadnohercegovačkom kantonu vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 07.45 sati, iznosio je 304 cm., dok je jučer iznosio 302 cm. (na 280 cm počinje redovna obrana od poplava). Od 19.marta ove godine, uvedene su redovne mjere odbrane od poplava.

Vodostaji na području Srednjobosanskog kantona su stabilni.

Uslijed obilnijih kišnih padavina prethodnih dana, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu došlo je do porasta vodostaja rijeka jadranskog sliva.

Najveći porast vodostaja zabilježen je na rijekama: Krupi (Karaotok), Trebižatu i Buni, na kojima su na snazi redovne mjere odbrane od poplava.

Trenutna situacija na terenu je stabilna i ne ugrožava stanovništvo, stambene i privredne objekte, a pripadnici civilne zaštite su na terenu kontinuirano prate vodostaje i obilaze priobalni pojas i nasipe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.