Puljić: Evropa nema djece, na perfidan način nas usisavaju

Vijesti 21. mar 201817:15 > 19:11
N1

Biskupska konferencija BiH održala je 72. redovno zasjedanje pod predsjedanjem nadbiskupa kardinala Vinka Puljića. Na sjednici je rezimiran rad Biskupske konferencije u protekloj godini, a biskupi su, između ostalog, raspravljali i o aktuelnoj vrlo složenoj društveno-političkoj situaciji u BiH.

Prošle godine područje mostarsko-duvanjske biskupije, prema riječima biskupa Ratka Perića, napustilo je 5.000 vjernika. A u posljednjih pet godina iz Hercegovine je iselilo 15.000 katolika. Da je stanje alarmantno pokazuje i podatak da odlaze i vjeroučitelji.

“Jedna naša biskupija prošle godine doživjela je da su šest vjeroučitelja, koji su bili regularno zaposleni, napustili službu i otišli na Zapad, a sedam ih se najavljuje za ovu godinu, što znači da vrlo lako možemo ostati i bez vjeroučitelja koje odgajamo”, smatra Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski.

Atmosfera napetosti i nesigurnosti, igra s ljudskim pravima i porodični odgoj, uzroci su ove problematike, tvrdi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Poručuje kako je potrebno uključiti sve segmente društva kako bi se pokušao riješiti problem iseljavanja.

“Izgubili smo nekako to što su nam stari baštinili, oni su za tu grudu ginuli, na njoj umirali, a mi to ne znamo cijeniti. Na poseban način i oni koji su za tu grudu ginuli danas je badava ostavljena, a onda ja smijem otvoreno reći, Evropa nema djece, treba joj radna snaga, pa nas na perfidan način usisavaju, gotove ljude dobiju, tako pokrivaju svoje potrebe, a nama kako bude”, kaže Puljić.

Biskupi su tokom konferencije izrazili žaljenje zbog usvajanja Istanbulske konvencije u BiH, i to bez šire rasprave u koju bi bile uključene sve vjerske zajednice. Ocjenivši društveno-političku situaciju u zemlji složenom, prokomentarisali su istupe svećenika čije su izjave usmjerene protiv prava hrvatskog naroda.

“U Crkvi je ipak veća demokracija nego u stranci, Crkva to za razliku od stranke podnosi. Međutim kada netko pređe granicu, uvijek reagiram, svećenici su tu za Evanđelje, za politiku su zaduženi političari”, dodaje Puljić.

Upravo političare pozivaju da u centar svojih nastojanja stave čovjeka kojem treba služiti svaki sistem i institucija, promičući njegovo dostojanstvo i sva osnovna ljudska prava i slobode.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.