Raguž: Slažem se da sve ovo liči na cirkus

Vijesti 21. mar 201818:14 > 18:16
N1

Bojim se ako ne bude promjena Izbornog zakona da onda ulazimo u još teže političko razdoblje i jednu potpunu političku neizvjesnost, kazao je za N1 Martin Raguž, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH i član predsjedništva HDZ-a 1990.

Sjednica Doma naroda danas ipak nije održan, sa kojim obrazloženjem?

Zbog obaveza određenih zastupnika, toje bilo obrazloženje koje je dato. Najavljen je nastavak za sutra.

Slažete li se da ovo liči na cirkus?

Slažem se sa tom ocjenom. Rad Parlamenta nije na razini potreba ove zemlje i njenih građana. Mi bi trebali zasjedati u kontinuitetu, de facto, bez ikakvih opravdanja. Svi imamo odgovornost u cjelini – i opozicija.

Dva prijedloga izmjena Zakona o krivičnom postupku našla su se na dnevnom redu oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine. Prvobitno je trebao biti samo prijedlog SDA u Zastupničkom domu, ali istovremeno je na sjednici Doma naroda drugi prijedlog predložio Bariša Čolak. Razlika između ova dva prijedloga?

Vidite ono što smo mi imali u Domu naroda, ono što je Klub Hrvata predložio, mislim da je bila odgovornost da zadnji dan isteka roka koji nam je dao Ustavni sud, a to je danas, da pokušamo doći do primjene odluke Ustavnog suda. U tom smislu taj korak smatram korakom odgovornosti. I zato je bila žurna procedura. Provedena je široka konsultacija sa raznim ekspertima i međunarodnim relevantnim institucijama i taj prijedlog Kluba Hrvata odgovara zahtjevu presude Ustavnog suda na način da se smanji prostor za arbitriranje
recimo tužioca, da se preciziraju vremenski rokovi itd. I da se čitav proces učini transparentnijim.

Šta je vjerovatan ishod po vama?

Ne vjerujem da ćemo u zadatom roku implementirati odluku Ustavnog suda, na žalost, i ostaće praznina. Nekoliko odluka Ustavnog suda nije provedeno i to pokazuje, moramo biti otvoreni, da se urušava pravni poredak zemlje i da je dovedeno u pitanje vjerodostojnost i kredibilitet institucija koje su dužne da provode taj pravni poredak i odluke nadležnih institucija.

Ko je najviše kriv, vodeća koalicija, HDZ-SDA?

Oni sigurno nose najveću odgovornost jer su zauzeli čelne pozicije. Političkim i javnim prostorom dominiraju određen retoričke kostrukcije, većinom bez pokrića. Koliko smo imali neispunjenih najava i obećanja. Ukupni problem je da oni ta neispunjena obećanja pokušavaju predstaviti kao uspjeh. To pokazuje da mi nismo izgradili kritičku masu da se ta vrsta neodgovornosti kazni.

Tehničke Izmjene Izbornog zakona. Koliko su važne u cijelom procesu?

To je na dnevnom redu. To je prijedlog Zastupničkog doma i sigurno da zaslužuje ozbiljnu raspravu i odlučivanje. I prije tri godine pokretana je rasprava u Parlamentu. Mislim da je važno da se napravi pomak i u tehničkom smislu. To je civilizacijsko pitanje. Ko je taj koji će vama, vašoj sestri ili bratu, koji čeka četiri godine da glasa, ko će mu taj glas uskratiti? Na prošlim Općim izborima 2014. je bilo 8 posto nevažećih listića, službeni je to podatak. To je najviše na svijetu. Nemoguće je to dalje tolerirati.

Izborni zakon – Dragan Čović je rekao da će se u narednih mjesec dana postići dogovor. Kako to komentirate?

Očito da je rješenje neki srednji put. Međunarodna zajednica također ima odgovornost. Bojim se ako ne bude promjena Izbornog zakona, u jednom minimumu kojim će se implementirati odluka Ustavnog suda BiH, da onda ulazimo u još teže političko razdoblje i jednu potpunu političku neizvjesnost. Zbog toga smatram da treba partnerstvo međunarodnih partner i svih onih parlamentarnih stranaka i da se opći fokus stavi u funkciju, a ne uske stranačke pozicije – što je dominantno. Ne isključujem još uvijek rješenje, ali s obzirom na iskustvo sam skeptičan.

Kako komentirate kritike na prijedlog HDZ-a, je li on diskriminirajući za Hrvate u BiH?

Sigurno da tu postoji prostor za korekcije, ne mislim da je radikalno problematičan, mislim da je otvorio određeni pravac kako ta odluka treba da pomiri legitimno predstavljanje, što je presuda Ustavnog suda, ali isto tako odgovarajuću zastupljenost svih prostora u BiH. I tu je prostor za kompromis.

Razmišljate li u vezi kandidature za člana Predsjedništva BiH?

Ne razmišljam o kandidaturi dok se ne riješi pitanje Izbornog zakona. Mislim da bi svi trebali dati fokus na opći interes, a ne na osobne pozicije. Stranka će nakon raspleta u vezi Izbornog zakona zauzeti politički stav “ko” i “kako”, ili “da li uopće” će biti kandidat.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.