Doktorica pedijatrije o važnosti vakcinisanja djece

Vijesti 22. mar 201809:17 > 09:17
N1

Doktorica pedijatrije Enisa Mulalić za N1 je govorila o važnosti vakcinacije, istaknuvši da se ne smije dozvoliti da djeca u 21. stoljeću boluju od bolesti iz 19. stoljeća.

Proteklih dana govori se o mogućoj pojavi morbila u Sarajevu, a ta bolest u regiji i nekim drugim dijelovima Evrope je u određenoj mjeri poprimila obrise epidemije.

Mulalić je istaknula da morbili u BiH nisu ništa novo – te da se radi o jezičkoj varijaciji bolesti koja je na ovim prostorima poznata i pod nazivom krzamak, male boginje ili ospice.

“To je teška bolest protiv koje vakcinišemo djecu od sedamdesetih godina. Ranije je bila češća bolest u gušće naseljenim mjestima. Prije šire primjene vakcine bilo je smrtnih slučajeva, ali u 20. stoljeću čovječanstvo se suprotstavilo bolestima – zahvaljujući vakcinama”, izjavila je doktorica Mulalić.

Kazala je da se struka od 18. stoljeća bori protiv ovakvih bolesti.

“Imuni sistem je nastao da nas zaštiti od infektivnih bolesti. Vakcinacija počiva na tome. Ogromne su bile smrtnosti dojenčadi djece, mladih, ali u 20. stoljeću – vakcine su usavršene i uvedene u nacionalne programe. Sada mlade generacije ne vide bolesti koje su odnosile živote. Ne vide dječiju paralizu. Ja sam u radnom vijeku vidjela samo jedan tetanus. Kada bi pad ukupne vakinisanosti pao, sve bi se vratilo. Mislim da je prevelika cijena da uvezemo infekciju i bolest iz 19. stoljeća u 21. stoljeće da bi se osvijestili oni koji se bore protiv vakcinacije”, izjavila je Mulalić za N1.

“Vakcinom se štiti kolektivni imunitet. Vakcinisana djeca štite nevakcinisanu. Niti jedna vakcina ne štiti 100 posto, ali 95 posto da”, dodala je.

Ipak, pojedini roditelji drže uporište u tome da se zbog vakcina javlja autizam. Doktorica Mulalić je kategorično negirala tu tvrdnju.

“Tu nema istine. Odmah da vam kažem. Medicina je egzaktna nauka. Nije filozofija. Bazira se na dokazima i iskustvima. Radim više od 30 godina. Specijalista sam pedijatrije, provela sam decenije učenja i usavršavanja – da bi djetetu dali nešto što nije uredu? Mi želimo znanje koje, nije stečeno na lak način, želimo ga upotrijebiti za dobrobit djeteta”, izjavila je za N1 Mulalić.

Ocijenila je i to da je internet napravio veliki problem u svemu tome.

“Autizam, zalijepila se ta priča. Prije 20 godina jedan engleski ljekar je pokušao dovesti autizam u vezu sa MMR vakcinom. To je period kada se dijete vakciniše i kada primijete znakovi autizma. Sve studije su to odbacile. Tada je Engleska pretpjela štetu, a roditelji su imali strah. Teza je otišla u javnost, imali smo epidemiju morbila onda, čovjek je izgubio ljekarsku licencu – i to plaćamo danas”, pojasnila je.

“Da to nije procurilo – roditelji bi bili bezbjedni“, kazala je između ostalog Mulalić.

“Odgovorno tvrdim, vakcinišemo hiljade djece godišnje. Nikada nisam imala slučaj da je neko od vakcine ostao oštećen ili umro”, izjavila je doktorica pedijatrije Enisa Mulalić.

“Kompletan program vakcinacije u svijetu stoji pod nadzorom Svjetske zdravstvene organizacije. Oni stoje iza toga. Svaka vakcina prođe Državnu agenciju za lijekove. Postoje stručnjaci, tehnolozi, koji obave taj dio posla. Vakcina u BiH dođe provjerena, mi je čuvamo u hladnom lancu. Vakcine su bezbijedne”, pojasnila je.

A kakva je zakonska regulativa za roditelje koji ne vakcinišu djecu?

“Zakon nalaže kaznu. Ali nema implementacije. Kod nas je vakcinacija obavezna po članu 44. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Vakcinacija se provjerava kod odlaska u predškolsko, osnovnu školu, stupanja u radni odnos, kod dolaska ljekaru i tako dalje. Zakazuje se termin za vakcinu koja nedostaje. Stoji da ukoliko roditelj odbije vakcinu, ljekar izdaje potvrdu o nevakcinisanju i obavještava nadležne”, pojasnila je Mulalić.

Pedijatri i struka općenito ne mogu biti jedini koji će se boriti sa ovim problemom, navela je.

“Govori se o ljudskim pravima. Pravima pacijenata. To je napredak društva u humanizaciji. Prava ne mogu ići bez obaveza. Prihvate se prava, zaborave se obaveze. Čujem često da roditelj kaže da ima pravo da ne vakciniše. Ima li pravo onda dijete da bude zaštićeno od bolesti iz 10. stoljeća? U 21. stojeću. BiH ima vakcine protiv najtežih bolesti, a mnogo djece u svijetu umire zbog nevakcinisanosti. Djeca u Africi umiru zbog nevakcinacije. Mislim, ako će to biti mjera, kažnjavanje – onda ne znam dokle smo stigli, a ako su djeca ugrožena – može se pribjeći i takvoj mjeri”, rekla je Enisa Mulalić.

Pojasnila je i to da postoje djeca koja se ne mogu vakcinisati iz medicinskih razloga, zbog bolesti – ali su to rijetki slučajevi, odnosno stanja u kojima se vakcinacija odlaže.

“Kontraindikacije postavljamo mi, a ne roditelji. Ako je kolektivni imunitet veliki, 95 posto, onda je i pet posto djece zaštićeno koja se ne mogu vakcinisati. Bili bi zaštićeni. Nuspojava od vakcinacija gotovo da nemamo. Vakcine su savršenije”, kazala je na koncu gostovanja – dodavši da u medicini, uvijek korist mora biti veća od štete.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.