Vodostaj Save u Jasenovcu i Kozarskoj Dubici počeo da opada

Vijesti 22. mar 201809:29 > 09:31
Ilustracija

Sava u Jasenovcu i Kozarskoj Dubici u odnosu na mjerenja od sinoć je u opadanju, u Gradišci i Srpcu je u blagom porastu, a što se tiče mjesta koja su nizvodno - Brod, Šamac i Semberija tu Sava raste osjetnije nego uzvodno, izjavio je Željko Stojanović, portparol Republičke uprave civilne zaštite RS-a.

“Nema ugroženih ljudkih života i nema odsječenog stanovništva, ima zaplavljenih i poplavljenih objekata naročito u Srpcu i Gradišci gdje specijalizovane jedinice za zaštitu i spasavanje na vodi i pod vodom i jedinice s pompama velikog kapaciteta borave i izvršavaju svoje zadatke. Obilazi se stanovništvo u zaplavljenim područjima dostavlja se ono što je potrebno i vodi se briga”, rekao je Stojanović.

Slobodan Knežević, šef Odsjeka za civilnu zaštitu opštine Gradiška, rekao je da je u ovoj opštini zabilježena blaga stabilizacija stanja. Poplavljeno je 17 stambenih objekata, odnosno nisu evidentirani novi slučajevi u odnosu na juče.

“Naše ekipe u saradnji s Crvenim krstom danas će odnijeti pakete i pitku vodu u područje sela Bistrica i Gašnica”, kazao je Knežević i dodao da će danas biti dostavljena i hrana za evakusanu stoku.

Prema podacima Auto-moto saveza RS-a, zbog izlijevanja rijeke Save u mjestima Gašnica i Bistrica, na magistarlnom putu M-14.1 Gradiška-Kozarska Dubica, saobraćaj je potpuno obustavljen za sve kategorije vozila.

U časova u Gradišci je izmjeren vodostaj Save od 889 centimetara što je za 159 centimetara više od kote vanredne odbrane od poplava. U Srpcu je vodostaj dostigao 1.002 centimetra, a kota vanredne odbrane od poplava premašena je za 62 centimetra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.