EBRD: U ovoj godini BDP u BiH rast će tri odsto

Vijesti 22. mar 201812:10 > 12:13
Anadoliija

Predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) danas su u Banjaluci na Ekonomskom fakultetu predstavili Izvještaj o tranziciji za 2017.-2018. godinu prema kojem će u Bosni i Hercegovini u ovoj godini stopa rasta BDP-a biti tri odsto.

Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija

  “Rast u BiH uglavnom je otporan na sva okolna dešavanja, dobro se drži”, rekao je Peter Sanfey, zamjenik direktora u EBRD-a za politike koje se odnose na BiH.

Prema njegovim riječima, velika je razlika u životnom standardu između u BiH i ostalih zemalja Evropske unije, ona se smanjuje, ali biće potrebno mnogo vremena da se izjednači.

“Smatramo da je jako bitno da se nastavi rad na reformskoj agendi, bitna je komponenta i što je potpisan sporazum o aranžmanu sa MMF-om što će uticati na poboljšanje stanja. Pored toga mi nastavljamo da radimo u oblastima u kojma smo i do sada radili, prevenstveno bićemo fokusirani na energetiku, zelenu komponentu i više ćemo se baviti prekograničnom trgovinom i odnosima zemlje za okruženjem”, rekao je on.

Kada je u pitanju BiH, najviše zabrinjava konkurentnost ukupne privrede i upravljanje u privredi.

“Mislim da većina ulagača, kada posmatra privredu i ulaganje u nju, upravljanje smatra važnim. Pored ulaganja koje vršimo u BiH, akcenat stavljamo i na unpređenje okruženja za poslovanje”, kazao je Sanfey.

Smatra da bi bilo dobro da se vidi konkretno unapređenje okruženja, da se radi na borbi protiv korupcije, da se unapređuje insfrastruktura, reforme obrazovnog sistema da bi se prilagodilo tržištu rada.

“Isto tako, bilo bi potrebno da se BiH na neki način integriše u regionalnu privredu, odnosno da bude povezana sa svojim okruženjem”, rekao je Sanfey.

Ian Brown, šef EBRD-a za BiH, rekao je da je trenutni portfelj EBRD-a u BiH neznatno iznad milijarde evra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.