EYOF: Druga, posljednja šansa

Vijesti 22. mar 201817:42 > 19:32
N1

Pripreme za Evropski omladinski festival su u toku. A 2019 domaćini su Sarajevo i Istočno Sarajevo. BiH je dobila drugu šansu, a organizatori kažu kako će sve biti spremno za februar 2019.

Do početka Evropskog zimskog olimpijskog festivala mladih ostala su 324 dana. Užurbano se radi na pripremi jer organizatori kažu vrijeme ističe. Do sada su urađeni određeni infrastrukturni radovi na Jahorini i Bjelašnici, nabavljena oprema, startne kapije, mjerne garniture, mašina za označavanje staza, mrežne ograde. U 2018. očekuje se finansijski priliv u iznosu od 4,7 miliona KM.

“Mislim da smo napravili matricu, odnosno podlogu za pokretanje svih infrastrukturnih radova, napravljeni su svi planovi i izvedbeni projekti. Kada su u pitanju ostali radovi znamo šta treba raditi na kom borilištu. Znamo koliko košta i uvjereni smo da ovo što će se uraditi da imamo dovoljno podloge za raspisivanje tendera i izvođenje radova”, kazao je Senahid Godinjak, direktor firme “EYOF 2019“.

Održana su i brojna testna takmičenja. Kažu, iskustva sa tih takmičenja pomoći će da otklone svi eventualni propusti i nedostatci. EYOF je najveći sportski događaj u zimskim sportovima od Olimpijade 1984. godine u Sarajevu. Simbolično, dogodiće se 35 godina nakon ZOI-ja 84, a cilj je kažu BiH vratiti Olimpijski duh.

“Već su 43 evropske zemlje potvrdile učešće svojih spotrista, trenera i sportskih radnika na EYOF-u, naša uvjeravanja i informacije su da će biti i nešto više zemalja učesnika tako da će to premašiti broj učesnika koji bio na Olimpijadi 1984. godine.To je još jedan dokaz da je BiH u sportskom smislu dio Evrope”, kaže Siniša Kisić, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH.

Drugu šansu smo dobili, 2017. nismo uspjeli organizovati EYOF, za 2019. kažu sve će biti spremno. Neuspjeh, po drugi put bi izbrisao i zadnji tračak kredibilnosti u organizacijskom i sportskom smislu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.