Berton: Ništa od bonskih ovlasti

Vijesti 22. mar 201818:05 > 18:07
N1

Mislim da nema konsenzusa za korištenja bonskih ovlasti. OSCE se oslanjaju na političare da sami dođu do kompromisa, poručio je tokom gostovanja u Danu uživo Bruce Berton, šef Misije OSCE-a u BiH.

Kako ocijenjujete trenutnu situaciju u BiH?

Mislim da se povećava nivo retorike, građani zaslužuju odgovorne zvaničnike koji će riješiti mnoge probleme koji prolaze neopaženo u izbornoj godini. Političari moraju manje pažnje obraćati na svoje uske stranačke interese.

Da li su građani ti koji gube na kraju?

Slažem se da su građani ti koji gube na kraju. Međunarodna zajednica je tu da pomogne, a ne da nametne rješenje. Mi smo pokušali pomoću u dijalogu kod ovdašnjih političara kako bi došli do kompromisa. Moraju izaći iz rovova i pronaći kompromis i to ne smiju vidjeti kao slabost. To građani zaista trebaju.

Urgentno donošenje izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku. Međutim, zakon nije usvojen, kako to komentirate?

Mislim da je nesretno da je prijedlog koji je podnio SDA, on jeste u skladu sa međunarodnim standardima, da je odložen. Ovim Ustavni sud može odbiti amandmane i može se desiti pravosudni haos. Bili smo dio radne grupe koja je radila na prijedlozima i složili smo se da je prijedlog Ministarstva pravde BiH neadekvatan. Mislimo da je prijedlog SDA dobar.

Izborni zakon, treba li međunarodna zajednica reagovati?

Mislim da nema konsenzusa za korištenja bonskih ovlasti. OSCE se oslanjaju na političare da sami dođu do kompromisa. Vrijeme je da građani BiH sami pozivaju političare na odgovornost. Ne vidim način kako bi se bonske ovlasti mogle koristiti.

Da li to znači da ostajete samo nijemi promatrači?

Ne bih kazao da smo nijemi. Mislim da postoji mnogo konkretnih načina kako pomažemo vlasti u BiH, ali ne možemo mi raditi posao za njih.

Dvije škole pod jednim krovom. EU traži ukidanje. Komentar?

Naravno, trebalo bi to učiniti. Ovo privremeno rješenje je postalo trajno. Problem postoji u oba entiteta. Naš je cilj osigurati obrazovni sistem koji je inkluzivan, koji eliminira segregaciju i diskriminaciju i priprema djecu za XXI vijek.

Pozvali ste vlasti RS-a da priznaju bosanski jezik?

Pozicija OSCE je vrlo jasna – jezik bošnjačkog naroda je bosanski i reći nešto drugačije je vrlo diskriminatorno. Priznavali su bosanski jezik toliko mnogo godina, zašto se nevratiti na to?

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.