Ustavni sud će od Inzka tražiti mišljenje o zahtjevu Krišto

Vijesti 22. mar 201818:38 > 18:46
N1

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas na 109. plenarnoj sjednici obavio preliminarnu raspravu o zahtjevu Borjane Krišto, predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti odredbe člana IV.A.2.8. stav 3. Ustava Federacije Bosne i Hercegovine.

Na 109. plenarnoj sjednici Ustavni sud BiH razmatrao je izvršenje nekoliko svojih odluka, odlučivao o jednom broju apelacija o navodnim povredama ljudskih prava i osnovnih sloboda, te razmatrao Izvještaj o radu i Izvještaj o izvršenju budžeta Ustavnog suda BiH za 2017. godinu.

U predmetu broj U 4/18 Ustavni sud je obavio preliminarnu raspravu o zahtjevu Borjane Krišto, predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti odredbe člana IV.A.2.8. stav 3. Ustava Federacije Bosne i Hercegovine.

Podnositeljica zahtjeva smatra da osporena odredba nije u skladu sa članom I/2. Ustava BiH, članom 3. Protokola broj 1 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i članom II/4. Ustava BiH u vezi sa članom 25. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima (1966) i opcionim protokolima (1966. i 1989). Odluku u ovom predmetu Ustavni sud će donijeti na jednoj od narednih plenarnih sjednica. Ustavni sud će i od Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu zatražiti da u svojstvu amicus curiae (prijatelja suda) pоnudi svoje mišljenje o ovom pitanju.

Ustavni sud je odgodio odlučivanje o predmetima izvršenja svojih odluka br. U 5/16, U 6/16, U 20/16, U 21/16 i U 2/17.

Sve odluke o zahtjevima za ocjenu ustavnosti i apelacijama usvojene na sjednici bit će dostavljene podnosiocima u roku od mjesec dana i objavljene na Internet-stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, stoji u saopštenju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.