Uspomene na žičaru

Vijesti 23. mar 201816:56 > 19:15
N1

Šestog aprila s radom počinje obnovljena Trebevićka žičara. Bit će to poklon građanima Sarajeva za rođendan grada, najavljeno je iz gradske uprave. Pripreme za obilježavanje 6. aprila, Dana grada Sarajeva u završnoj su fazi. Kao uvertira danas je promovirana pjesma posvećena Trebeviću, žičari i Gradu Sarajevu.

Posebne emocije okupile su ekipu oko priče nazvane “Trebević opet silazi u grad”. Nastala je prošle godine i nosi bujicu sjećanja, nostalgije i čežnje, istakla je Ismeta Dervoz. Zajedno sa bivšim ambasadorima Jasnom Gospić, Harijem i Čolom kao poklon gradu Sarajevu otpjevala je pjesmu koju potpisuje Zlatan Fazlić Fazla. Želio je kaže oslikati djetinjstvo i mladost na Trebeviću.

“Za Jasnu recimo vezano za neko njeno djetinstvo, za Harija neko tinejdžersko doba, tu neke prve ljubavi, Ismeta je tu negdje na Olimpijadi, a onda na kraju sam osjetio potrebu da završim optimistično i da nam Zdravko Čolić kaže da vjeruje u sretnije dane. Čini mi se kad to Čola kaže onda mu treba vjerovati”, kazao je Zlatan Fazlić.

Pjevači nekadašnje grupe Ambasadori po prvi put zajednički su pjevali. Bila je to prilika da pokažu da “boluju od dijagnoze Sarajlije”, kazala je Dervoz. Uspomene na žičaru je kaže vraćaju u djetinjstvo.

“Moja nana me odvela na Trebević, a išli smo skupljati proljetno cvijeće za herbare koje smo trebali u našoj školi. I to je jedna od lijepih uspomena. Nakon toga je moja mama vodila svoje unuke na Trebević i tu su proveli puno lijepih dana zajedno, tako da to stvara neke naše generacijske uspomene”, kazala je Ismeta Dervoz.

Stavljanje u funkciju trebevićke žičare za Grad Sarajevo važno je iz nekoliko aspekata, poručuje gradonačelnik

  “Pvi je taj infrastrukturni u kojem je grad Sarajevo tu investirao jako puno novca i to jedna od najvećih investicija grada Sarajeva od poslije rata. Drugi je ekonomski, stavljanjem u funkciju trebevičke žičare mi smo zapravo obogatili turističku ponudu u gradu Sarajevu, na taj način smo poboljšali turističku uslugu. I naravno treći, onaj najvažniji emotivni trenutak, to je veza Sarajeva, Sarajlija prema Trebeviću”, kaže Abdulah Skaka.

U okviru obilježavanja 6. aprila bit će održano i prvo ulično bijenale grafike. Postavkom grafika u izloge građane se želi podstaći na razmišljanja o značaju umjetnosti.

“Ta zanatska vjekovna tradicija jednog grada, tzv. grafički list, grafički otisak je jedna predivna zanatska rukotvorina i jako je spojen sa onim što mene boli, nestajanjem predivnih umjetničkih zanata na području grada”, kaže Safet Zec.

5. aprila bit će otvorena “Izložba uspinjača”, kustosica Javne ustanove Muzej Sarajeva, dok će dan kasnije na Baščaršiji biti dodijeljene nagrade za najbolju fotografiju izložbe “Uspomene”, koju su kreirali građani Sarajeva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.