SDP: Potez DF-a ishitren, cilj zajednički nastup na izborima

Vijesti 25. mar 201816:58 > 20:07
N1

Već viđena bura na političkoj sceni u BiH, pred opšte izbore. Političke stranke s nacionalnim predznakom utvrđuju svoje pozicije. Mijenjaju se politički dresovi, osnivaju novi politički subjekti.

S pažnjom se prati priča o ujedinjenju ljevice, posebno nakon posljednjeg propalog pokušaja dogovora stranaka o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima.

Stranke lijeve, građanske orijentacije jedina su integrativna snaga u BiH i sada je sazrela ideja o ujedinjenju. Tvrdi to Besima Borić, iz SDP-a. Na to, smatra, neće uticati posljednje trzavice na relaciji SDP-DF, jer priča o saradnji i ujedinjenju traje više od dvije godine.

“Ovo je bio jedan ishitren potez DF-a, da tako kažem, koji smo mi tako i procijenili i koji neće poremetiti naše odnose i koji je možda na momenat u javnosti odjeknuo vrlo nepovoljno. Želim da vas uvjerim da mi nastavljamo dalje u pregovorima koje ćemo osnažiti pred izbore, u nekim mjestima i na zajedničkim listama gdje to bude moguće“, rekla je Besima Borić, član Predsjedništva SDP-a BiH.

Kada i o čemu će se nastaviti pregovarati niko ne navodi. Posljednjem sastanku nisu se odazvali SDP i Naša stranka. SDP-u je neprihvatljiva Komšićeva kandidatura za državno Predsjedništvo. To, kažu, nije usaglašeno. U DF-u kažu da im gašenje SDP-a nije bila tema. I pored toga, u Građanskom savezu su optimistični.

U samom pozivu nigdje nije navedeno da se radi o gašenju SDPa nego je navedeno da sjednemo i razgovaramo i otvorimo sve modele izanaliziramo sve modele i dođemo do zajedničkog cilja koji još uvijek vjerujemo da ćemo realizovati“, kazao je Dženan Đonlagić iz Demokratske fronte.

Ja sam uvjeren da će ovo izaći na dobro, ja sam uvjeren da ćemo na kraju imati barem ove tri stranke DF, SDP, GS na zajedničkim listama sa zajedničkim kandidatom i poslije izbora u oktobru 2018. vlast neće moći praviti bez nas“, smatra Emir Suljagić iz Građanskog saveza.

O teškoćama u dogovaranju u snagama ljevice govorio je i lider SDA. Ljevičari se bore za vlast, i spremni su nanijeti štetu zemlji i narodu u toj borbi, poručio je Bakir Izetbegović.

Krajnje je vrijeme da se stranke sa lijevog spektra počnu odgovornije i realnije odnositi naspram stanja i odnosa u Bosni i Hercegovini. Ne praviti neke virtualne predstave, nego sagledati realnu sliku stvari, realnu snagu odnosa odnosa o kojoj ja danas govorim. Treba priznati da nema dovoljno kohezije u Bosni i Hercegovini, da bi ona teško funkcionisala bez međunarodne zajednice. Treba vidjeti šta uraditi dalje, šta je lijek. Nesloga na patriotskoj strani to sigurno nije“, izjavio je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

U SDP-u nisu čekali da odgovore. Izetbegovću su poručili da ne dovodi u pitanje opredjeljenje SDP-a na građenju države BiH.

“Nije SDP, već Bakir i SDA u trodecenijskoj koaliciji sa HDZ. Za razliku od SDA i Bakira, mi, u SDP-u, svakim danom jačamo upravo u područjima BiH, koja su on i SDA proglasili teritorijom HDZ. Za razliku od SDA i Bakira, mi, u SDP-u, svakim danom imamo sve više članova na teriroriji BiH, koja je prema Bakiru i SDA isključivo teritorija SNSD. To i jeste najveća civilizacijska razlika između SDP i SDA. Mi želimo BiH u njenim AVNOJ-evskim granicima. Mi želimo zemlju u kojoj će svi građani biti ravnopravni na svakom dijelu njene teritorije”, naveli su iz SDP-u.

Etničke stranke stalnim političkim sukobima drže zemlju u konstantnoj krizi, smatra akademik Mirko Pejanović. SDP, DF, Naša stranka, GS mogu, ističe, formirati blok pred izbore kako bi stvorili uslove za postizbornu koaliciju.

Ovo udruživanje stranaka u predizbornoj koaliciji na osnovi širokog fronta građanskih ljevičarskih stranaka je naš put, naše kretanje ka stvaranju postizborne široke koalicije za evropsku pravnu državu BiH”, rekao je akademik Mirko Pejanović.

Nakon jednog propalog pokušaja, sve stranke lijeve orijentacije izjasnile su se da su za nastavak pregovora o zajedničkom nastupu. Zasad niko nije povukao potez, i pozvao moguće partnere na novi razgovor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.