HSP: HDZ i SDA jačaju Republiku Srpsku

Vijesti 26. mar 201811:38 > 11:45
N1

Sjednica Glavnog stana Hrvatske stranke prava (HSP) održana je u Sarajevu i bilo je riječi o Izbornom zakonu u BiH i aktualnim političkim temama s posebnim osvrtom na „rat“ između hrvatskih političkih predstavnika kroz HDZ i bošnjačkih kroz SDA.

Iz HSP-a su istakli da se HSP u svim varijantama Izbornog zakona i izbornog procesa u BiH neće odreći nijednog Hrvata, pa bio on iz Federacije BiH ili Republike Srpske, bio iz Neuma ili Orašja od Save do Drine i Jadranskog mora.

HSP se zalaže za izmjene Izbornog zakona u BiH ali za cijeli prostor Bosne i Hercegovine.”

U načelu potrebno je iznaći, smatraju u HSP-u, kompromisno rješenje između dva suprotstavljena stava.

Između stava koji imaju Hrvatski narodni sabor (HNS) (čitaj Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, na jednoj strani i stranke s pretežno bošnjačkim članstvom na čelu sa Strankom demokratske akcije (SDA). Možda je kompromisno rješenje da Unsko-sanska i Bosansko-podrinjska županija uopće ne daju hrvatske izaslanike u Dom naroda, jer u tim županijama gotovo da i nema građana koji su se izjašnjavali kao Hrvati“, navodi se u saopćenju HSP-a.

S druge strane Posavska županija, Županija Zapadnohercegovačka i Hercegovačko-neretvanska županija bi mogli dati po još jednog izaslanika u Dom naroda, smatraju u ovoj stranci.

N1

Jednostavno priča o 46 Hrvata iz Goražda je deplasirana naspram toliko tisuća mladih koji odlaze iz BiH. Upravo HDZ BiH i SDA su najvećim dijelom krivci zbog novonastale situacije pa bi oni i trebali to riješiti a ne uvlačiti cijele narode u međusobnu netrpeljivost i političke sukobe Bošnjaka i Hrvata, koji se uglavnom reflektiraju u Federaciji BiH i ujedno jačaju još jedini preostali relikt „Velike“ Srbije a to je Republika Srpska. Na sjednici Glavnog stana HSP-a imenovano je povjerenstvo koje će izraditi prijedlog izmjene Izbornog zakona za Grad Mostar. Predsjednik HSP-a Nikola Raguž je podnio detaljno izvješće o aktivnostima stranke od zadnje sjednice Glavnog stana do danas sa prijedlozima budućih smjernica i aktivnosti. Data mu je puna potpora u daljnjem radu i razgovorima sa potencijalnim partnerima za suradnju na predstojećim Općim izborima u BiH. Usvojen je prijedlog izmjene Statuta – povjerenici za županije su članovi Predsjedništva HSP, te izabran je prof. Vinko Drnovac za glavnog tajnika.”

Glavni stan HSP-a podržao je koaliciju Zajedno za BiH u Republici Srpskoj i ovlastio zamjenika predsjednika doc.dr.sci. Vinka Jakića, za pregovore i potpisivanje sporazuma o suradnji. Utvrđen je i kalendar osnivanja podružnica i županijskih vijeća te druge stranačke odluke i aktivnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.