Galić: Nadam se da ćemo napraviti mnogo bolji rezultat

N1

Ukupno 28 otkrivenih pušaka i pištolja koji su bili predmet krijumčarenja naoružanjem otkrivenih u BiH tokom prošle godine daleko je manji od stvarnog broja prokrijumčarenog naoružanja ocjena je Granične policije BiH.

Iz rukovodstva poručuju nisu zadovoljni, neophodno je modernizovati i obučiti GP u borbi protiv krijumčarenja.

“Tokom prošle godine podneseno je 15 izvještana, registrovano 16 krivičnih djela, prijavljeno 17 osoba, oduzeto 16 poluautomatskih pušaka, pet automatskih, te sedam pištolja”, rekao je direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

Komentarišući mali broj otkrivenih slučajeva krijumčarenja, i činjenicu da su se u javnosti pojavljivale informacije da su čak i neki teroristički napadi izvšeni oružjem iz BiH direktor Granične policije je rekao da je neophodno aktivnosti GP podići na viši nivo.

“Nismo zadovoljni, ovo nije dobar rezultat, samo 17 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu. Konkretno, nismo zadovoljni, to je jako loš rezultat. Nadam se da ćemo u periodu koji je pred nama napraviti mnogo bolji rezultat”, kaže Galić.

U cilju borbe protiv krijumčarenja nauružanjem Savezna republika Njemačla i UNDP su potpisali sporazum CIAT, vrijedan 550 000 evra. A cilj je osposobiti GP BiH za speiječavanje, identifikaciju i borbu protiv trgovine naoružanjem u i kroz BiH. Iz tog projekta GP danas je dobila opremu vrijednu 226 000 evra. Radi se o pet detektora za droge i oružje, te tri endoskopa za detaljan pregled unutrašnjosti vozila. Osim toga 1300 graničnih policajca proći će obuku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.