Nikšić: Možda je istupanje Konakovića neka igranka SDA

Vijesti 26. mar 201817:24 > 17:31
N1

Konceptualni umjetnik Damir Nikšić je u Danu uživo komentarisao društvene mreže. U komentaru se dotakao ljevice u Bosni i Hercegovini, Stranci demokratske akcije, nezaposlenosti, istupanja Elmedina Konakovića iz SDA i drugim aktuelnim temama.

Osvrnuo se i na nedavnu posjetu splitskom festivalu pričanja “Pričigin” za koji kaže da bi se u BiH zvao Festival šuplje priče. Tokom boravka je primjetio da se Split mnogo promijenio, a ono što ga se posebno dojmilo je čistoća u gradu. Kaže da je vidljivo da je Split “prihvatio promjene, taj neoliberalni pristup”.

Na pitanje šta mu okupira pažnju u posljednje vrijeme, odgovorio je: “Pažnju mi okupira ono što svima okupira pažnju, kao što je rastrojavanje na desnici i ljevici”.

“Ljevica se sjeti da je ljevica samo pred izbore. Ona se uglavnom snalazi onako kako im kapitalizam nalaže. Sve im se svelo na to kako pobijediti. Ne mislim da je samo bitno kako pobijediti. Važno je i šta će biti nakon što pobijedite, kako ćete davati pare, kome ćete davati pare. Potrebne su radikalne promjene. U ljevici je raspad davno počeo. Ljevica je kao babuška: iz SDP-a je nastao DF, iz DF-a GS… Kada ne postoje ukrupnjavajuće ideje, onda se sve rasitni” – to je slučaj kod bh. ljevice, kaže Nikšić.

Smatra da se nezaposlenost u “BiH smanjila samo zato što ljude odlaze iz zemlje“. Na komentar da SDA tvrdi suprotno kaže da je to “ta narodnjačka politika pod motom ‘jobs and growth’ ili posao i rast. Međutim, u slučaju SDA se to kosi sa liberalnom idejom koja zahtijeva manje države. Dakle, država ne treba zapošljavati, već ljudi sami trebaju naći posao. Ne treba nas partija zapošljavati kao što je to slučaj kod nas”.

Upitan da li se istupanjem iz SDA, Elmedin Konaković očistio od svih grijeha SDA kaže: “Veliki je fenomen u politici, naročito u našoj, da sve partije koje su na vlasti same sebi glume opoziciju. Istovremeno su David i Golijat i tako profitiraju. Možda je istupanje Konakovića neka igranka SDA u cilju da dobije glasove razočaranih ljudi. Moguće je da partije koje su nastale iz SDA naprave vlast s njom. Ne slažem se da je teorija zavjere prethodno rečeno. Ono što je teorija, ne mora biti i zavjera.”

Komentarišući tweet u kojem se ukazuje na da se neki ulizuju političarima na društvenim mrežama, rekao je da to možda neko radi iz predostrožnosti, neko iz navike, a neko iz lojalnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.