2.400 rudara TK u štrajku: "Bruka i sramota, gladni smo"

Vijesti 26. mar 201817:45 > 19:54
N1

U Tuzlanskom kantonu više od 2400 rudara rudnika Kreka Tuzla stupilo je bilo jutros u štrajk. Rudari su tražili isplatu plaća i ostalih naknada na ime plaća u skladu sa kolektivnim ugovorm za mjesec februar 2018. uz obavezujuću uplatu poreza i doprinosa ali i odgovornost onih koji su ih doveli u ovu situaciju.

Rudari kažu da mjesecima svaku platu dobiju nakon prijetnje štrajkom. Oni traže da im se uplaćuju doprinosi uz plate. Poštivati kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika je obaveza, ne dobra volja, poručuju rudari.

“Bruka i sramota je da se u današnje vrijeme dešava ovo rudarima. Sramota je da neko koje nekada bio simbol države, preživljava ovo danas što preživljava. Mi smo neko ko je u potpunosti zaslužio da bude plaćen za svoj rad”, kaže Damir Brašnjić, Sindikat rudara Rudnika Mramor.

“Možete zamisliti rudara koji dođe kući i supruga i dijete ga pitaju ima li plata ili nema. Rudari su gladni. Većinom su to ljudi koji su u kreditima”, kazao je Zuhdija Tokić, predsjednik sindikata rudara Rudnika Kreka Tuzla.

Sindikati traže odgovornost pa i smjenu Uprave rudnika Kreka, te da se utvrde razlozi zbog kojih nisu realizovane planirane investicije od 158 miliona, od čega je urađeno tek oko 8 %, tvrde iz federalnog sindikata rudara.

“Ovo što imamo u odnosu između Elektroprivrede i Rudnika Kreka trenutno, govori da je koncern potpuno neefikasan model organizovanja unutar eneregetskog sektora, a vezano za aktuelno stanje Kreka- Eleketoprivreda”, smatra Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBiH.

Uprava Kreke kaže da se ne osjeća odgovornom. Problemi smanjene proizvodnje na površinskom kopu Šikulje doveli su do manjih prihoda.Sve zbog nemogućnosti rješavanje problema eksproprijacija na prvoj etaži.

“Imamo privremenu zabranu radova na prvoj etaži od federalnog rudarskog inspektora. Tako da smo se morali distancirati i morali se preustrojiti na tom lokalitetu i izgubili smo 50 % proizvodnje”, rekao je  Osman Belković, direktor Rudnika Kreka Tuzla.

Rudnici Kreka Tuzla pod čijim okriljem djeluju površinski kopovi Dubrave i Šikulje, te rudnik lignita Mramor, najveći su proizvođači uglja u Federaciji sa preko dva miliona iskopanih tona uglja prošle godine i sa dugovima oko 200 miliona maraka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.