Galić: Očekuje se pojačan dolazak migranata na granicu BiH

N1

Sedam migranata, koji tvrde da su iz Bangladeša, otkveno je sinoć u jednom od teretnih vagona na Željezničkom graničnom prelazu u Zvorniku. Prije tri dana četiri Pakistanca, dva migranta iz Nigerije i sedam iz Afganistana pronađena su u kamionskim teretnim prostorima na prelazima Rača i Popovi.

Do sada su migranti granicu BiH prelazili uglavnom pješke.

Tri su migrantske rute prema Evropi. Dio ide preko Španije, njih najviše u Evropu ulazi preko Italije, a treća tačka je Grčka. Migranti iz Grčke pokušavaju da se domognu Evrope i preko BiH.

“Bili ste u pravu kada ste rekli da ovo nije samo nacionalni problem BiH, to je problem koji se tiče čitave regije. Iz tog razloga ćemo reagovati na evropskom nivou”, kazala je Christiane Hohmann, ambasadorica Njemačke u BiH.

Upravo Njemačka i druge zapadno evropske zemlje su cilj migrantima. Od početka godine razgovarali smo sa desetinama onih koji su BiH vidjeli kao tranzit zonu. Evo šta su nam kazali:

– “Ja idem u Njemačku, tamo mi je sestra, moja mamam i tata su u Siriji”.

– “Želim da odem u Belgiju ili Njemačku ili druge zemlje u Centralnoj Evropi”.

– “Nemamo izbora, ostaćemo četiri, pet dana i idemo”.

Podaci UNHCR-a pokazuju da je u Evropu od početka godine ušlo nešto više od 13 hiljada migranata, njih 486 je izgubilo život na tom putu. U 2015. godini broj migranta je prešao milion.

Iako je zbir smanjen, broj migranata koji dolaze u BiH raste. Ipak, podaci o mogućem dolasku 1000 migranata Graničnoj policiji BiH nisu poznati.

“Sve te brojke nam ukazuju, dovode nas u situaciju da će sa dolaskom ljepših vremena vjerovatno i ovaj pritisak će se pojačati. Na našu zemlju, odnosno na državnu granicu BiH”, kaže Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.

Od početka godine otkriveno 749 migranata, njih 847 je spriječeno da uđe u BiH. Tokom cijele prošle godine u BiH zabilježna su 754 migranta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.