Kojović za N1: Sarajevo je puno više od SDA

Vijesti 26. mar 201818:47 > 18:53
N1

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke za N1 komentarisao je retoriku vladajućih stranaka kazavši da je neadekvatna za funkcije koje obnašaju i probleme s kojima se Bosna i Hercegovina susreću.

“Čovjek očekuje da to izlože na način koji je na nekom nivou, koji korespondira sa pozicijom koju imaju i vremenom u kojem žive”, naveo je Kojović.

“Dugo sam se bavio poslom kojim se vi bavite (novinarstvom op.a), radio sam uglavnom u ratnim područjima u svijetu. Moje iskustvo, ako ste dovoljno bitanga da politički upotrebljavate strah, onda vam se otvaraju neslućene mogućnosti. Vidio sam kako Amerikanci reaguju na upotrebu straha, možda su najracionalniji glasači, reaguju isto kao i Bosanci i Hercegovci. Drugi Bushov mandat se može objasniti na taj način, strah od ponavljanja 11. septembra, koji je korišten. Ratne rane su svježe i uspješno manipuliraju ratnom traumom građana, i koriste je da održe status quo, koji traje 25 godina”, izjavio je Kojović.

Pojasnio je i medijska prepucavanja i ‘deprimirajuću’ retoriku stranaka takozvane ljevice.

“Mi kada smo vodili nekoliko mjeseci razgvore sa liderima lijevih stranaka, gdje smo se pokušali dogovoriti, smatrali smo korisnim da pokažemo građanima da smo u stanju da napravimo spojnicu pred izbore, da imamo zajedničkog kandidata za Predsjedništvo BiH. I ko su naši partneri, da građani znaju da neće završiti sa nacionalističkim strankama. Lične ambicije su bile jače od dogovora”, kazao je Kojović.

Tvrdi da bi idealan scenario bio taj da građani ne znaju koja od stranaka je predložila kandidata, a raniji dogovor je nalagao da kada ljevica identifikuje ljude koje će predložiti, da se čuju interno i izađu sa imenima kandidata.

“U takvom dogovoru nas je zatekao nastup Komšića. Pitao sam Nikšića da li SDP ostaje u dogovoru. On je rekao da. 48 sati kasnije su rekli da će SDP imati svog kandidata iz reda bošnjačkog naroda. Dovedeno je do svršenog čina”, kazao je.

“Radi se o funkciji na koju treba da dođe čovjek koji ima iskustva, koji će BiH uvesti u Pariz, Washington, London, a ne samo da se slika u Istanbulu”, dodao je.

Kazao je da se Naša stranka smatra strakom lijevog centra, odnosno socio-liberalnom.

“Ove svađe vladajućih, nazivam porodičnim strankama, njihova zamisao je da živimo u tri mini etničke države. Mi mislimo da BiH bez unutrašnjih granica želimo da živimo izmiješano, zajedno. Ovi ljudi misle da su naše različitosti – prepreka”, naveo je Kojović za N1 u Danu uživo.

On je kazao da ne voli da govori o incidentu koji se desio u Skupštini Kantona Sarajevo, gdje ga je neko od zastupnika nazvao “četnikom”.

Kako je biti manjina u Sarajevu?

“Ne mogu o tome da govorim. Ja sam Sarajlija. Četnik – to je SDA. Sarajevo je puno više od SDA. Ne želim da pričam o tome, mislim da je irelevatno, sve sam rekao u Skupštini. To je korišteno kao političko oružje”, izjavio je između ostalgo Kojović.

Komentarisao je i smjenu Elmedina Konakovića, te imenovanje Adema Zolja. Naša stranka je, podsjetimo, prilikom glasanja o povjerenju Vladi KS bila suzdržana.

“Mi nismo stalno suzdržani. Glasali smo suzdržani, nismo glasali za njegovu Vladu (Konakovićevu op.a), niti za njenu rekonstrukciju. To smo smatrali obračunom unutar stranke. Ne želim da pomažem SDA u bilo čemu, pogotovo ne u tim situacijama” naveo je.

O Zolju kao novom mandataru je izjavio:

“Mislim da je to dobro. Vlada KS je imala visok rejting zahvaljujući retoričkoj šarmantnosti Konakovića. Mislim da više nema takve vrste marketinga i PR-a”.

Također, ne vjeruje da će Konaković uspjeti sa novim političkim subjektom “Narod i pravda”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.