Vođa Srbske časti poručio Vučiću: Stojimo na raspolaganju

Vijesti 27. mar 201811:24 > 11:40
Screenshot

Bojan Stojković, jedan od vođa "Srbske časti", reagovao je na jučerašnja dešavanja na sjeveru Kosova. Kako je naveo u poruci upućenoj predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, "na raspolaganju ima sve srpske dobrovoljce koji su spremni život da daju za Kosovo i Metohiju".

“Gospodine predsedniče, u ime Srbske časti i svih srpskih dobrovoljaca, uz žandarmeriju i srpsku vojsku, stojimo vam na raspolaganju i spremni smo za opštu mobilizaciju srpskog naroda, ne da idemo u rat već da branimo svoje ognjište i da zaštitimo svo srpsko stanovništvo koje živi na Kosovu i Metohiji. Da znate da imate na raspolaganju sve srpske dobrovoljce koji su spremni život da daju za Kosovo i Metohiju”, naveo je Stojković na Instagramu.

https://www.instagram.com/p/Bgy9o7SH5P2/

Prema navodima Žurnala, Stojkovića su uz još nekoliko osoba sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini proglasile opasnošću po nacionalnu sigurnost, a odluka o o stavljanju na tzv “crnu listu” bit će dostavljena Graničnoj policiji BiH koja bi ubuduće trebala brinuti da čelnici Srbske časti ne pređu državnu granicu, piše Žurnal.

“Srbska čast” je paravojna formacija, nedavno je naveo i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. To je ilustrovao fotografijama za koje tvrdi da su pripadnici “Srbske časti” u elitnim uniformama i naoružani do zuba.

Smatra simptomatičnim da su učestvovali u defileu povodom 9. januara i da su se fotografirali s Miloradom Dodikom. Za neke članove ovog udruženja rekao je da imaju dosije od ranije, a da su pojedinci osuđivani za najteža krivična djela.

Na pitanje da li će pripadnicima “Srbske časti” iz Srbije biti zabranjen ulaz u BiH, Mektić je odgovorio da su to operativni podaci, ali da već postoji baza sa imenima osoba koje su potencijalna opasnost za sigurnost BiH. S druge strane, predstavnici vlasti Republike Srpske, koje je Mektić prozvao, odlučno odbacuju navode o paravojnim formacijama.

Situacija na Kosovu mirna

Nakon jučerašnjeg uhićenja direktora Ureda vlade Srbije za Kosovo Marka Đurića, situacija u Sjevernoj Mitrovici je stabilna, a na smirivanje tenzija pozvali su i predsjednici Kosova i Srbije Hashim Thaci i Aleksandar Vučić. 

Tokom noći u Sjevernoj Mitrovici, u blizini glavnog mosta, nalazile su se Specijalne jedinice Kosova.

Podsjećamo, jučer je u Sjevernoj Mitrovici negdje oko 17:30 sati uhapšen direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić, gdje je prisustvovao unutarnjem dijalogu o Kosovu, prenosi RTK.

Pripadnici interventne policije Kosova izvršili su upad u objekt Mitrovačkog dvora gdje se održavao okrugli stol političkih predstavnika Srba.

Đurića je više policajaca sprovelo do policijske postaje u Prištini, gdje je saslušan, a nakon toga je odvezen na administrativni prijelaz Merdare, gdje ga je preuzela srpska policija, a u Kuršumliji mu je ukazana liječnička pomoć nakon čega se uputio za Beograd.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.