Berton: Ukinuti fenomen dvije škole pod jednim krovom

Vijesti 27. mar 201817:37 > 19:45
N1

Presjek stanja u Bosni i Hercegovini koji su u Briselu napravili naši i europski dužnosnici pokazao je kako smo napravili minimalne pomake, ali da je puno više problema. Vladavina prava, presuda Sejdić-Finci i konačno zatvaranje "dvije škole pod jednim krovom"- teme su koje Europa vidi kao najveću prepreku.

Evropska komisija je na prvom sastanku s bh. predstavnicima nakon predaje Upitnika imala vrlo malo za pohvaliti. Puno značajnije su bile kritike na pitanja koja BiH još uvijek nije riješila i koja već dugo vise nad glavom.

“Startali samo sa vladavinom prava koja je ključni element. Evropska komisija je izrazila svoju zabrinutost što nema napretka u oblasti slobode izražavanja u odnosu na izvještaj u 2016 godini i da će Komisija u pripremi izvještaja za Bosnu i Hercegovinu posebnu pažnju posvetiti implementaciji presude Evropskog Suda za ljudska prava Sejdić-Finci. Spomenut je i fenomen dvije škole pod jednim krovom”, kazao je Edin Dilberović, direktor DEI-a.

Misija OSCE-a, ali i pojedini hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu u posljednje vrijeme su aktuelizirali ovu temu. Iz OSCE-a poručuju da ono što je bilo privremeno pretvorilo se u trajno rješenje.

“Ono što je uspostavljeno u najboljojoj namjeri da se bosanskoj djeci da mogućnost da idu škole postalo je trajno rješenje. Kao i mnogo toga u ovoj državi što je trebalo biti privremeno postalo je trajno. Naravno ovaj fenomen dvije škole pod jednim krovom mora se ukinuti. Na kraju naš cilj je obezbijediti obrazovni sistem kako bismo pomogli vlastima da obezbijede jedan sistem koji je inkluzivan koji eliminira diskriminaciju i segregaciju i sistem koji priprema učenike za 21 vijek”
, rekao je Bruce Berton šef Misije OSCE-a u BiH.

Mišljenje Evropske komisije o stanju u BiH, koje će biti predstavljeno idućeg mjeseca, imat će velikog uticaja na predstojeći samit u Sofiji.

“Nemam sumnje, a po zaključcima Evropskog vijeća i u skladu sa Strategijom koja je nedavno prezentirana da je opredjeljenje na EU strani snažno. To opredjeljenje se neće promjeniti, a lideri zemalja članica i potencijalnih članica uskoro će dobiti pozive za dolazak na Samit”, kazala je Maja Kocijančić, portparolka EK.

Put Bosne i Hercegovine novu dinamiku će dobiti dobijanjem kandidatskog statusa koji prema riječima Denisa Zvizdića trebamo očekivati krajem ove ili početkom iduće godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.