Reakcija BiH: Bez protjerivanja ruskih diplomata

Vijesti 27. mar 201818:43 > 19:02
N1

Bosna i Hercegovina neće poduzimati mjere protjerivanja ruskih diplomata po uzoru na brojne druge države, među kojima i one Europske unije, poručeno je iz Ministarstva vanjskih poslova. Bez obzira na nedavno usvojenu Strategiju vanjske politike koja obvezuje BiH da prati restriktivne stavove Unije prema trećim zemljama, u ovom slučaju Rusiji.

Prate i analiziraju protjerivanje Rusa iz zemalja Unije – no prema onima u Bosni i Hercegovini nikakvih posebnih mjera neće biti. Iz državnog Ministarstva diplomatije navode i sljedeće:

“Nijedna država, niti međunarodna organizacija ili institucija, nije od Ministarstva inostranih poslova BiH zatražila da se pridruži takvim mjerama, bilo kao znak solidarisanja sa politikom tih zemalja, bilo kao mjeru usklađivanja vlastite spoljne politike sa njihovom”, kažu iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Zašto bi Bosna i Hercegovina, koja nije članica Unije, poduzimala takve radikalne mjere prema stranim diplomatama, ako ni sama Unija nema jedinstven stav?

”Uzimajući u obzir sve naše unutrašnje reperkusije, a i to da se sve zemlje Evropske unije nisu usaglasile sa ovim prijedlogom Velike Britanije mislim da je bolje da BiH za sada ostane neutralna pa ako se zajednički stav na nivou EU donese i sve zemlje jednoglasno usvoje stavove tada bi i BiH trebala ozbiljnije razmisliti da li da slijedi EU ili kao mnogo puta do sada da se stane na stranu Ruske Federacije”, priča Denis Hadžović, Centar za sigurnosne studije.

No, više je nego jasno, iz prepiske između Dodika i Ivanića, a koja se tiče usvojene Strategije vanjske politike – da čak iako sve zemlje Unije protjeraju sve ruske diplomate – BiH to neće učiniti. Tako je član Predsjedništva BiH Ivanić, Dodiku poručio:

Iz pisma Mladena Ivanića Miloradu Dodiku

”Pozivam Vas da ne izmišlјate i ne podmećete mi tobožnje nametanje sankcija Rusiji. Toga nije bilo niti će biti dok sam ja član Predsjedništva BiH, pa makar to značilo i zaustavlјanje evropskog puta”.

Nedvosmislen je bio i član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata. Dragan Čović, deklarativno najveći zagovarač EU puta – koji prije nekoliko dana izjavljuje:

Zašto bismo mi pratili stavove EU ako i EU nema svoj jedinstven stav, pokušajte naći temu u kojoj je Unija imala jedinstven stav u posljednje vrijeme oko bilo kojeg pitanja. Mi u nekim stvarima idemo ispred Evropske unije”, kaže Čović.

Ako se uzme u obzir da je riječ o sankcijama prema Rusiji, treba znati i sljedeće:

‘EU donosi svoje zaključke u okviru vanjske i sigurnosne politike, od preko 20 takvih stavova koji su vezani za Rusiju – Bosna i Hercegovina zajedno sa Srbijom od 2014. nije nijedan takav stav podržali za razliku recimo od Crne Gore koja je sve saglasnosti dala na takve stavove, Albanija, Makedonija…”, naglašava Hadžović.

Nekoliko dana unazad – iz Ambasada Rusije u BiH oglasili su se sveopsežnim saopštenjem u kojem su naveli i to da radnje zapadnih zemalja u smislu fabriciranog “Skripalj slučaja” krše norme međunarodnog prava i principe međudržavnih odnosa, kao i samog zdravog razuma. Rusija vodi detaljnu evidenciju i kada dođe pravo vrijeme, krivci će biti dovedeni pred lice pravde.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.