Atmosferom straha do izbora

Vijesti 27. mar 201820:31 > 22:02
N1

Neoprezne izjave nadležnih izazivaju strah kod građana i stvaraju dobru podlogu za medijski rat. U izbornoj godini umjesto o reformama, politčari sve više govore o oružju...

Gotovo nezamijećeno prošla je izjava federalnog premijera Fadila Novalića, koji je predstavljajući uspjehe svoje Vlade na nedavnom skupu Stranke demokratske akcije posebno naglasio jačanje namjenske industrije i ne samo u kontekstu izvoza:

Vi ste svjedoci da namjenska industrija ne služi samo izvozu, ona povećava sigurnost naše države u momentu kada se i Srbija i Hrvatska naoružava. Mi smo u ovom mandatu gotovo završili prozvodnju samohodnih haubica 155 mm, proizvodnju puške, imamo nove RPG-ove. Naše granate danas umjesto 20 kilometara, lete 42 kilometra, idemo na 50 kilometara. Gradimo fabriku baruta. Mislim da će do kraja godine iz naših fabrika izaći borbeni transporteri. Dramatično smo ojačali namjensku industriju, kažem ne samo zbog izvoza”, poručio je Novalić

Za vojno-političkog analitičara Đuru Kozara radi se o nepromišljenoj izjavi koja može potaknuti još opasnije komentare i rekacije i koja nije jedina u izbornoj godini.

“Mnogo je zapaljivih izjava i meni se čini da mnogi političari ne vode računa o tome, šta govore i kako će to kod ljudi izazvati nedoumice i sumnje. Ali vjerujem da će i to proći kada izbori budu završeni”, kazao je on.

Secesija, federalizacija, unitarzicija, oživljavanje Herceg-Bosne, odvajanje Republike Srpske, ovome javnost sluša godina. Političari ponavljaju uz prijetnje, ne vodeći računa o odgovornosti javne riječi, slažu se građani.

“Ma oni su svjesni toga, narod prepadaju da se brinu o tome pred izbore, ne o pravim problemima. Ili nisu preživjeli rat, ili ne misle o narodu, neće slati oni svoju djecu u rat, Stvarno se zapitam dokle će ovo trajati i gdje će nas dovesti”, komentiraju građani.

Neoprezne izjave stvaraju dobru podlogu za medijski rat i neutemeljene priče, poput primjerice one o tajnoj obuci 9000 Bošnjaka koja nije dobila potvrdu niti jedne sigurnosne agencije. No s druge strane, gotovo ignorantski, nadležne vlasti se ponašaju prema naoružavanju specijalne policije RS koju su potvrdili najviši dužnosnici tog entiteta. Na navodne paravojne formacije, državni ministar sigurnosti bezuspješno upozorava.

To je za mene paravojna formacija (Srbska čast), i vrlo je opasno što se oni pojavljuju, a to što tvrde da su humanitarna organizacija za mene je smiješno. Nikada nismo vidjeli da se neka humanitarna organizacija pojavljuje u najelitnijim uniformama, sa oružjem za likvidaciju”, tvrdi ministar sigurnosti Dragan Mektić.

Reagirali su i u odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta, dok predstavnici NATO poručuje da će vlasti morati detaljno odgovoriti na pitanja o količini oružja koje posjeduju policijske agencije.

“Moramo napraviti razliku između motociklističkih klubova i paramilitarnih organizacija. Situacija se dodatno pogoršala i treba nam dodatna istraga po ovim pitanjima. To za nas ostaje otvoreno pitanje. Kada je u pitanju nabavka oružja za MUP RS-a ono je nabavljeno legalnim putem, ali se postavlja pitanje nesrazmjera sa EU standardima jer sada u RS-u svaki policajac ima dugo oružje, dok u EU jedno dugo oružje ide na 17 policajaca”, izjavio je potpukovnik i vojni pomoćnik savezničkih snaga NATO-a za Europu

U svemu navedenom posebno zanimljiv je odnos i prema NATO-u kojim se građani BIH nerijetko zastrašuju. Ovaj put dovedena je pitanje zajedničko djelovanje OS BiH i američke nacionalne garde države Maryland 2019.godine, a što tek treba biti biti dogovoreno.

Reagirala je i ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack demantirajući da će se koristiti borbena municija i osiromašeni uranij kako su prenijeli pojedini političari.

“U kreiranju ovog sigurnog i stabilnog okruženja veliku štetu nanose lažne izjave od pojedinaca da se radi o NATO vježama i uključenosti NATO snaga u sve ovo. Ali opet s druge strane mislim da bi to bio lijep događaj, iskorak za građane zemlje imajući u vidu aspiracije BiH u smislu NATO-a i prvenstveno želje da se akcioni plan za članstvo, tzv. MAP aktivira što prije”, kazala je ona.

Đuro Kozar zaključuje da ovo ipak jeste svojevrsna poruka – da su međunarodne snage u blizini i da ishitreni potezi i incidenti nisu dobrodošli.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.