NSRS i danas o registru pedofila

Vijesti 28. mar 201808:20 > 08:22
N1

Poslanici Narodne skupštine RS-a razmatrat će sutra Prijedlog zakona o posebnom Registru osoba pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece.

Zakonom se određuje podaci koji će se upisivati u Registar, način njihovog čuvanja i davanja na korištenje, stepen njihove povjerljivosti, kao i posebne mjere koje se provode prema osobama pravosnažno osuđenim za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece.

Svrha donošenja Zakona je osiguranje zaštite djece od seksualne zloupotrebe, zlostavljanja i iskorištavanja, te sprečavanje pravosnažno osuđenih za ta krivična djela da ponovo izvrše isto ili slično krivično djelo.

U Registar će se upisivati i osobe koje su pravosnažno osuđene za krivična djela protiv polnog integriteta izvršena na štetu djece i maloljetnika, prema zakonima koji su prestali da važe.

Poslanici su tokom sinoćnjeg rada završili raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju – po hitnom postupku te Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, također po hitnom postupku.

Obavljena je i rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o oružju i municiji – po hitnom postupku, a kako bi vlasnicima oružja za ličnu bezbjednost, kojim je istekao rok važenja oružnog lista, jer su propustili prethodne zakonske rokove, bilo omogućeno izdavanje ove dozvole.

Poslanici su razmotrili i Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o republičkoj upravi, po hitnom postupku, koji se Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih omogućava nastavak ispunjavanje obaveza prema nasljedniku Haškog tribunala – Mehanizmu za međunarodne krivične sudove u skladu s Rezolucijom Vijeća bezbjednosti UN i statutom tog mehanizma.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.