Filandra o odnosu Srbije i Kosova: Rješenje postoji

Vijesti 28. mar 201808:47 > 08:58
N1

Šaćir Filandra dekan Fakulteta Političkih Nauka Sarajevo komentarišući dešavanja na Kosovu i hapšenje Marka Đurića, šefa Kancelarije Vlade Srbije za KiM, kazao je da incident nije neočekivan s obzirom da se bliži tajming konačnih odlučivanja s obje strane.

Računati je da će biti različitih oblika incidenata i tenzija. Neće to poprimati ozbiljnije razmjere, ali odluke koje se trebaju donijeti i koje su dio paketa pristupanja Srbije u EU su veoma teške za trenutni srbijanski režim. Trebaju se iznaći modaliteti kako s jedne strane zadovoljiti Međunarodnu zajednicu, napraviti razgraničenje s Kosovom, a s druge strane kako bilateralno nepriznati nezavisnost Kosova“, kazao je Filandra.

Postoji li scenario da obje strane budu zadovoljne?

Moguće je pronaći tehničko rješenje. Nije realno očekivati da srbijanska Vlada bilateralno prizna nezavisnost Kosova, ali nije realno da to pitanje visi Kosovu kao nezavisnoj državi i Srbiji kao nezavisnoj državi u narednih 50 godina kao neriješen problem.”

Filandra smatra da se procesi kreću u pravcu tehničkih rješenja.

Da bi došlo do administrativnog priznavanja, administrativno priznale bi se granice Republike Srbije, jer je definiranje granica preduvjet evropskih integracije, one bi se definirale sa svim država, tako i sa Kosovom. Kosovo u tim aranžmanima ne bi trebalo biti spominjano kao nezavisna država. Mislim da već postoje tehnička rješenja i da stvari idu u tom pravcu“, smatra Filandra.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federica Mogherini posjetila je Beograd nakon dešavanja na Kosovu.

Kada je lider Srbije Aleksandar Vučić uzeo pravac kretanja ka EU, kao nedvosmislen i ne isključujući Rusiju, siguran sam da se ima rješenje koje je teško “progutati”, ali se na kraju stvar može riješiti da Kosovo nema trijumfalistički stav, a da Srbija ne bude ponižena. Moguće je tu naći rješenje“, mišljenja je Filandra.

Da li vas brine koliko je malo potrebno da bi došlo do nestabilnosti?

Ne mislim da je situacija tako površno nestabilna. Proces disolucije Jugoslavije se završava tim definiranjem odnosa Kosova i Srbije i to traje skoro tri decenije. Čitavo vrijeme smo u procesima političke nesigurnosti, tranzicije… Taj proces je praćen proces i sve je turbulentno. Ali ne mislim da su političke elite u regionu neodgovorne spram principa mira, međunarodnog poretka i svojim sugrađanima da bi zbog političkih pitanja ulazile u sigurnosne izazove”, odgovorio je dekan FPN u Sarajevu dodajući da je “manje demokratije ako je više sigurnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.