Građanski savez: Dodik prijeti događanjem naroda

Vijesti 28. mar 201812:34 > 12:36
N1

"Građanski savez (GS) ovim putem želi upozoriti javnost da je Milorad Dodik sinoćnjom izjavom na RTRS više nego ikada eksplicitno zaprijetio nasiljem", saopćeo je iz Građanskog saveza.

“Naime, na javnom TV servisu manjeg entiteta Predsjednik Republike Srpske je javno obznanio da namjerava pozvati 30.000 ljudi da blokira održavanje NATO vježbi na teritoriju Bosne i Hercegovine. Na ovaj način Milorad Dodik ne samo da jasno demonstrira ulogu najisturenijeg ruskog agenta na Balkanu nego u cilju jačanja i širenja ruskog uticaja, sada više nego direktno opstruira i spriječava put Bosne i Hercegovine u NATO savez”, stoji u saopćenju.

IZ GS-a navode “da je odbrambena politika ingerencija države Bosne i Hercegovine i da nema više sumnje da je Milorad Dodik spreman orkestrirati “događanje naroda” u cilju podrivanja institucija BiH, ne libeći se da za račun ruskih interesa ugrozi mir”.

“Približavanje i članstvo u NATO savezu je vitalni interes BiH koji garantuje opstanak države i naroda BiH te ovim putem kao politička opcija kojoj je interes BiH iznad svih drugih interesa, pozivamo institucije Bosne i Hercegovine, da adekvatno reaguju i stanu u odbranu institucija i NATO perspektive države Bosne i Hercegovine. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Vijeće Ministara su dužni demonstrirati svoje institucionalne kapacitete nad suverenitom BIH te koordinirati i omogućiti sve eventualne aktivnosti NATO saveza u BiH”, navode iz ove stranke.

“Sa žaljenjem možemo konstatovati da je SDA politika povlađivanja, ne samo prema HDZ-u nego i putem slamke spasa dogovora o kreditnom aranžmanu MMF-a, u političkom životu održala i spasila osobu koja se nalazi na američkoj crnoj listi i koja je sad najveća prijetnja po opstojnost Bosne i Hercegovine, njenih institucija i njenih građana. Bez obzira koliko se uljuđeni politički slijepci u njihovim strankama trudili da nas proglase radikalima, GS će nastaviti sa proaktivnom politikom koja će voditi ka punopravnom članstvu BiH u NATO savezu, ali i jasno nastaviti upozoravati na krajnje opasne aktivnosti od strane ruskih eksponenta u RS, bilo da se radi o Predsjedniku RS-a ili ruskim motocklističkim bandama spremnim da zapale cijeli region”, stoji u saopćenju Građanskog saveza.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.