Nakon pređenih 1050 km biciklom Maja Bonačić u Sarajevu

Vijesti 28. mar 201813:40 > 13:48
Udruženje Duga

Nakon pređenih 1050 kilometara biciklom psihologinja Maja Bonačić u Sarajevu će u petak održati predavanje “Značaj primjene igre u radu s djecom iz autističnog spektra”

Nakon pređenih 1050 kilometara biciklom psihologinja Maja Bonačić u Sarajevu će u petak održati predavanje “Značaj primjene igre u radu s djecom iz autističnog spektra”

Magistrica psihologije, praktičarka terapije igrom i triatlonka Maja Bonačić, voditeljica Udruženja “Oblačić” sa Korčule put od 1050 kilometara biciklom nakon što je prošla kroz Zagreb, Čakovec, Osijek i Slavonski Brod nastavlja u petak 30. marta u Sarajevu gdje će u saradnji sa Udruženjem “Duga” u sali Općine Novi Grad s početkom u 18 sati održati predavanje na temu “Značaj primjene igre u radu s djecom iz autističnog spektra”.

Radi se o dvosatnom edukativnom predavanju o, kažu organizatori, malo drugačijem pogledu na autizam, o razvoju simboličke igre te kako pristupiti djetetu kroz igru i implementirati terapeutsku igru u rad ili komunikaciju s djetetom.

Predavanje s istom temom Maja Bonačić održala je i u četiri spomenuta grada, a ovogodišnje proputovanje na koje je krenula 26. marta joj je četvrto za redom kroz projekat “Zaigrana pedala” na kojem se mogu čuti informacije stručnjaka iz ovoga područja i kroz koji su do sada održana 23 predavanja u 17 gradova uz više od 2200km biciklom, jedan humanitarni Ironman, više od 1800 ljudi je poslušalo predavanja, dvije različite države su ugostile “Pedalu” te je održano i jedno nacionalno prvenstvo u čast djece iz autističnog spektra.

“Igra je spontana i prirodna aktivnost te nešto što je zajedničko svoj djeci, bez obzira na spol, kulturu, rasu ili razvojnu poteškoću. Zato možemo pričati o igri kao o zajedničkom jeziku sve djece svijeta, jeziku s kojim se sva djeca rađaju, koji ne moraju učiti.

Razlika je u tome jedino koliko vješto barataju tim jezikom, s obzirom na dob ili poteškoću u razvoju. Zato je jako važno razlikovati kompetencije i vještine igranja simboličke igre.

Vještina igranja kod djece tipičnog razvoja dolazi spontano, iako možemo vidjeti kako se sve te vještine razvijaju i uvježbavaju kako dijete raste. Kod djece iz autističnog spektra vrlo često postoji kompetencija, ali zbog spomenutih poteškoća nemaju mogućnost samostalnog uvježbavanja vještina”.

Poručuju organizatori iz “Duge” i “Oblačića” te pozivaju sve zainteresirane roditelje djece u autističnom spektru, profesionalce koji rade s djecom i sve ostale da im se pridruže na ovom zanimljivom predavanju 30. marta u 18 sati u salu Općine Novi Grad Sarajevo stoji u saopštenju udruženja Duga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.