Novi komandant EUFOR-a u BiH generalmajor Martin Dorfer

Vijesti 28. mar 201814:58 > 15:03
Fena

Novi komandant EUFOR-a u Bosni i Hercegovini generalmajor Martin Dorfer preuzeo je komandu od generalmajora Antona Waldnera na ceremoniji primopredaje dužnosti upriličenoj danas u glavnom štabu EUFOR-a na Butmiru u Sarajevu.

Odlazeći komandant EUFOR-a generalmajor Waldner u obraćanju prisutnima kazao je da je ostvario posebnu vezu s BiH i njenim ljudima te ostvario dobru saradnju, između ostalih, s Oružanim snagama BiH, ali i ostalim akterima u očuvanju mira i stabilnosti u BiH.

“EUFOR i dalje ima obavezu doprinijeti sigurnom i stabilnom okruženju u BiH. Moramo blisko sarađivati s državnim vlastima i međunarodnim organizacijama kako bismo održali daljnji napredak BiH”, rekao je.

Istakao je da se u BiH mora stvoriti okruženje u kojem mladi žele ostati te da treba gledati ka budućnosti, a ne ka prošlosti.

“Održite i ojačajte volju i budućnost da se pridružite EU, jer ona je jedinstven mirovni projekt u istoriji ljudskog roda”, poručio je Waldner.

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Khaldoun Sinno čestitao je generalmajoru Waldneru na dobro obavljenom poslu te zahvalio na njegovoj posvećenosti očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja u BiH.

Poželio je dobrodošlicu generalmajoru Dorferu jer, kako je rekao, doprinos EUFOR-a stabilnosti u BiH je važna, ali isto tako važan je i njegov doprinos putu BiH ka EU.

“Delegacija EU tijesno sarađuje s EUFOR-om i svim drugim akterima u sigurnosnom sektoru da bi se to i postiglo”, istakao je.

Ponovio je da EU ostaje čvrsto posvećena evropskoj perspektivi BiH, što je jasno rečeno u novoj strategiji Evropske komisije za zapadni Balkan.

Dodao je da ta podrška uključuje i jasnu posvećenost teritorijalnom integritetu BiH kao suverene i jedinstvene zemlje te da operacija “Althea” i dalje igra važnu ulogu u tom pogledu.

Novi komandant EUFOR-a Dorfer kazao je da je napredak u BiH primjetan, ali da ima još mnogo toga da se uradi.

“Potpuno sam svjestan odgovornosti koju ova dužnost sa sobom i bit ću potpuno posvećen izvršavanju misije EUFOR-a i operacije “Althea””, naglasio je.

Poručio je da će nastaviti istim putem kojim je išao njegov prethodnik, s ciljem implementacije rezultata strateško-pregledne misije EUFOR-a i jačanja kapaciteta kako bi ostvarili bolji pregled situacije u BiH.

Zaključio je da osnovni cilj ostaje održavanje sigurnog i stabilnog okruženja te pružanje podrške OSBiH te poručio bh. vlastima i građanima da će EUFOR ostati siguran i pouzdan partner.

Prisutnima se obratio i operativni komandant operacije EUFOR-a “Althea” general James Everard koji je rekao da je generalmajor Waldner predvodio vlastitim primjerom, istovremeno se noseći s trenutnim problemima kako bi izvršio operativni plan.

Napomenuo je da će EUFOR ojačati OSBiH kroz programe osposobljavanja i obuke predviđene od Ministarstva odbrane BiH.

Novom komandantu poželio je sreću u budućem radu, uz poruku da se radi o “maratonu, a ne trci na 100 m”.

“Imamo puno povjerenje u to da ćete nas, uz podršku specijalnog predstavnika EU u BiH, dovesti bliže cilju i na taj način pokazati našu kolektivnu mogućnost da pomognemo BiH da ispuni uslove za euroatlantske integracije”, kazao je Everard obraćajaući se novom komandantu EUFOR-a u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.