Dodik: Bosanski jezik, to je ozbiljno pitanje

Vijesti 28. mar 201818:23 > 29. mar 2018 09:34
N1

Zašto u posljednje vrijeme sve više koristi izraz muslimani, a ne Bošnjaci, koji su Ustavna kategorija? I zašto se nije bosanski Srbin, nego samo Srbin - pitanja su na koja je odgovorio Milorad Dodik u Pressingu.

“I Republika Srpska je je Ustavna kategorija pa sve češće čujem u Sarajevu RS. Dobro evo, nije mi problem. Bošnjaci. Ja to sve više iz nekog tradicionalnog vremena, muslimani su do 1993. bili nacionalna zajednica. Pravoslavci se nisu tretirali kao nacija ovdje, muslimani jesu”, izjavio je Dodik.

Kada će Bošnjacima dozvoliti da svoj jezik zovu bosanskim?

“Bosanski može da se zove samo ono što ima dogovor i konsenzus svih u Bosni i Hercegovini. To je ozbiljno pitanje. Ako nešto hoće da se zove ‘bosanskim’ onda to u sebi mora da ima sve tri naroda i dva entiteta za naziv takve vrste”.

Zašto nije bosanski Srbin nego samo Srbin?

“Zato što sam Srbin. I zato što tu krilaticu bosanski Srbin pokušava da nametne 150 godina, ja to nisam. Dijeleći Srbe na razlčitim mjestima, govoreći da to nije jedinstvena nacija, a ja se identifikujem sa Srbima kao narodom, to je moje pravo, i nacionalno i ljudsko i drago mi je što srećem sve više ljudi koji se tako osjećaju. Mi nismo nikakvi bosanski Srbi. Mi ne govorimo bosanskim, mi smo Srbi i govorimo srpskim jezikom. Mi želimo da se to poštuje”, naveo je. 

“Hajmo se dogovoriti da to poštujemo od danas. Ja ću svaki put upotrijebiti naziv bošnjački narod. A svaki put kada me neko zove bosanski Srbin – imam pravo da govorim kako hoću”, odgovorio je u Pressingu na N1. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.