Turisti iz Kine postaju generator rasta broja turista u BiH

Vijesti 28. mar 201818:49 > 18:53
N1

Danas je održana prva konferencija Turističke zajednice Kantona Sarajevo koja je u fokus stavila unapređenje turističkog sektora u Bosni i Hercegovini kako bi se ispratile sve potrebe turista u narednoj sezoni.

Predsjednik Turističke zajednice Kantona Srajevo Nermin Muzur izjavio je danas na konferenciji “Potrebe, očekivanja i dosadašnja iskustva” da je prošlogodišnja anketa među turistima pokazala da 80 posto njih u Sarajevo dolazi zbog provoda i dobre zabave.

Učesnici konferncije su predstavnici ambasada Južne Koreje, Kine, Malezije, Njemačke, Saudijske Arabije i Turske koji su bh. turističkim radnicima predstaviti profile, potrebe i očekivanja turista iz njihovih zemalja koji dolaze u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

U januaru ove godine porast broja turista u Sarajevu iznosi 38% o u odnosu na isti mjesec 2017, te je evidentno da je do kraja 2018. godine očekivan rekordan broj turista.

Posmatrano po sezonama, Muzur je naveo da u Sarajevo tokom novogodišnjih praznika najviše dolaze turisti iz regije, prvenstveno iz Hrvatske i Slovenije, ljeti ih je najviše iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok u ukupnom broju turista tokom godine prednjače Turci. Posebno je istaknuto da je evidentan porast od 200% turista iz Kine, koji bi u narednom periodu mogli postati generator rasta broja turista u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.