Balašević: Dilema koju sam imao kada sam išao u Sarajevo

Vijesti 29. mar 201817:35 > 20:17
N1

Oni su me zvali da to bude koncert pomirenja, i ja sam smatrao da dolazim s naše strane. Ne volim da govorim "u ime svih nas" jer to kada sam jednom to rekao to nije ispalo dobro, pojasnio je Đorđe Balašević prisjećajući se svog koncerta u Sarajevu 1998. godine.

Na pitanje voditelja “Ko kome lomi bagrenje?”, Balašević je kazao:

To je bila stvarno univerzalna pesma, kao tema odnosa Srba i Albanaca. Ta pesma je iz jedne drske 1986. godine. Pokazalo se da nisu to samo Srbi i Albanci, nego ima jako puno bagrenja oko nas. Nekad Srbi ispadnu Albanci Albancima, Albanci Srbi Srbima.  Ne znaš više tu ko je loš momak, ko je dobar. To se zakuvava periodično i žao mi je što se ne može jednom već da ustanovi i preseče. Ja sam rođen osam godina posle Drugog svjetskog rata i mislio sam da ja kao klinac nemam veze s tim. Osam godina i par decenija u istoriji nije ništa. Bio sam dovoljno blesav da napišem: Ostaće u knjigama i priča o nama, Balkan krajem jednog veka, svako pleme crta granicu, svi bi hteli svoju stranicu. Na toj stranici istorije mi ćemo biti samo nekih 50 godina i svi ćemo stati u jedan pasus“, objasnio je poznati autor.

Karte su uvijek rasprodate van Srbije, da li vas pogađaju komentari?

Kada sam 1998. odlazio u Sarajevo, to je bila jedna velika dilema. Oni su me zvali da to bude koncert pomirenja, i ja sam smatrao da dolazim s naše strane. Ne volim da govorim “u ime svih nas” jer to kada sam jednom to rekao to nije ispalo dobro. Međutim, ovde sam bio dočekan na krv i nož kao “što ideš da pevaš njima”. Kome njima? Tamo me dočekao jedan gospodin Miroslav Prstojević, izdao je knjigu “Sarajevo, ranjeni grad”: Tu mi je knjigu poklonio. Da mi je poklonio dve nedelje ranije, ne bih otišao u Sarajevo da sviram. Te slike, ti prizori, verovatno ne bih mogao da pravim taj koncert jer su se tamo dešavale neke stvari za koje nismo znali. I ja sam očekivao da će to biti primljeno s boljim tonom, ali uvijek traže..“, kaže Đorđe Balašević.

Još je kazao da gdje god gostuje, biva dobro dočekan.

Gde god dolazim, uvijek bivam dobro dočekan. Bilo bi dobro za emisiju da kažem da su mi razbili auto, da sam ružno dočekan, ali ne. Ne samo da nikad nisam ništa ružno doživio, nego na koncertu koji sam imao ove godine povodom 40 godina, imao sam tu privilegiju i čast da mi u Beograd na koncert dođe ekipa iz Makarske, Splita i Sarajeva i rašire transparente. To je vapaj ljudi koji žele da se normalno komunicira“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.