Kokotović: Ne možemo govoriti o migrantskoj krizi u BiH

Vijesti 29. mar 201817:59 > 18:30
N1

Broj imigranata u BiH je u značajnoj mjeri porastao. BiH im je samo još jedna država u nizu ka krajnjoj destinaciji, a uglavnom su to zemlje zapadne Evrope. Većina njih dane provodi u nehumanim uslovima nadajući se da će doći do konačne destinacije. Od početka ove godine njih 750 je prešlo granicu BiH, a 800 je spriječeno u toj namjeri.

Ljiljana Kokotović kao viša savjetnica za međunarodnu zaštitu UNHCR-a za Zapadni Balkan smatra da nije riječ o migrantskoj krizi, ali da je sasvim očigledan mnogo veći priliv imigranata u BiH u odnosu na prethodne godine.

“Povećan je broj tražitelja azila. Prošle godine je azil tražilo 376 osoba, dok je godinu ranije – 2016. azil tražilo 79 osoba. Od početka ove godine je u BiH ušlo 750 imigranata. Njih 250 je već zatražilo azil. U procesu davanja azila, mi dajemo podršku sektoru za azil pri Ministarstvu sigurnosti BiH. Za izdavanje azila su odgovorni Služba za poslove sa strancima, a zatim sektor za azil. Sve zakonski odgovorne institucije želimo uključiti. One su dužne da osobama koje migriraju obezbijede ono što im je potrebno”, objašnjava Kokotović.

Podsjetila je da pravo na azil zagarantovano Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima. Prema njenim riječima, UNHCR imigrantima pomaže i u postupku traženja azila.

“Pomažemo im tako što im dajemo besplatnu pravnu pomoć”, kaže Kokotić.

UNHCR pomaže i kroz iznalaženje adekvatnog smještaja za imigrante:

“U početku smo uspjevali obezbijediti smještaj za tražitelje azila. Ali kako se njihov broj povećava, teško je to postići. U razgovoru s nadležnim ćemo pokušati da se smještajni kapaciteti povećaju”.

Kokotić je ukazala da su značajnu pomoć pružile nevladine organizacije i građani, ali da je neophodno da vlasti razmotre odnosno revidiraju Plan za postupanje u hitnim situacijama. Kao njihove osnovne potrebe je navela: hranu, smještaj i pravnu pomoć.

Naglasila je i značaj djelovanja centara za socijalni rad na lokalnom nivou koji bi trebali zaštiti maloljetna lica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.