Fra Pilić: Svrha posta i simbolika farbanja jaja

Vijesti 30. mar 201809:12 > 09:15
N1

Katolička crkva i vjernici danas obilježavaju Veliki petak, kršćanski spomendan Isusove muke i smrti. Kršćani diljem svijeta sjećaju se Isusove teške i nasilne osude, muke i na koncu same smrti, kazao je za N1 fra Ivan Pilić, diplomirani teolog i župni vikar u Podhumu, kod Livna.

“Veliki tjedan jeste vrijeme u kojem jesmo. Ovo su sveti dani kada se sjećamo Isusovih muka i smrti, odnosno sjećamo se kako su pravda, istina i dobro završili na križu. U ove dane cijela Crkva zastane pred okrutnim ponašanjem nad nedužnim ljudima, a ovo je prilika i da se svi preispitamo koliko mi razapinjemo i žrtvujemo druge”, poručio je Pilić.

Uskrs je veliki blagdan, ali je i blagdan velike odgovornosti, objasnio je. Čovjek mora postići unutarnji mir kako bi mogao djelovati u svojoj okolini.

Govoreći u vezi posta, Pilić je istakao kako je njegov smisao da se vjernik duševno i tjelesno pripremimo za jedan veliki ishod.

“Trebalo bi da čovjek uistini malo jede, jednom jede i da kroz post sam sebe priprema. Ako se možemo spremati kada idemo u grad, onda trebamo se pripremiti i za Uskrs. Ljudska priprema je nešto što je važno. Vjernik će žrtvovati sebe i svoje komocije kako bi bio ispravan pred Bogom”, navodi svećenik.

Farbanje jaja, kao jedan od popratnih simbola Uskrsa, krćani su naslijedili od pagana, podsjetio je.

“Kroz farbanje jaja se iskazivala najiskrenija ljubav prema čovjeku. Simbol jajeta – Isus je bio u grobu, bio je zatvoren, kao što jaje ima svoju ljusku, bio je u jednoj ljusci, a nakon toga je izašao i pobijedio. Rodio se novi život, kako vjeruju katolici, vječni život. Jaja se farbaju ovih dana, a sve se završi do Velike subote”, kazao je fra Ivan Pilić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.