Nihada Gegić, žena koja živi u Sarajevu, ali ne postoji

Vijesti 30. mar 201816:53 > 17:06
N1

Nihada Gegić nema nijedan dokument države Bosne i Hercegovine u kojoj živi već 22 godine. Ova žena nema matični broj, nema je u evidenciji državljana BiH, nema ličnu kartu, kao ni zdravstveno osiguranje. Nikada nije putovala van granica BiH, nije mogla da se školuje, a ne može ni da se zaposli.

Rođena je 1994. godine u Prizrenu, gdje su njeni roditelji bili u izbjeglištvu. Dvije godine kasnije, vratili su se u Sarajevo.

Nihada je u sarajevskom naselju Grbavica završila osnovnu školu. Da će imati veliki problem zbog dokumenata, priča nam, bilo joj je jasno pri završetku osnovne škole. Shvatila je da, za razliku od svojih vršnjaka, ona neće moći da upiše srednju školu jer nema potrebne dokumente. Nihada ima mlađu sestru, takođe rođenu na teritoriji današnjeg Kosova – u Vučitrnu. Njena sestra rođena je neposredno prije povratka u Bosnu i Hercegovinu, te su je roditelji prijavili tek po dolasku u Visoko. Ona ima uredne dokumente BiH i nema problleme s kojima živi Nihada. Formalno, po porijeklu roditelja, Nihada se smatra državljankom BiH. Majka joj je rođena na Sokocu, otac u Višegradu. Ipak, nikada nije mogla dobiti bh državljanstvo.

Nihada posjeduje samo jedan rodni list, izdat u Prizrenu, na Kosovu. Prvi put 2004. a drugi od 2014. godine. Vlasti u BiH ne priznaju taj dokument jer država BiH nikada nije priznala nezavisnost Kosova. Za administraciju i institucije, Nihada kaže, jednostavno ne postoji. Ova 24-ogodišnjakinja priča nam kako se za pomoć obraćala svim nadležnim institucijama, no bezuspješno. Jedini odgovor koji je dobijala bio je da je njen rodni list s Kosova nevažeći, jer država BiH nije priznala Kosovo. Ipak, kaže, odbijenicu nikada nije dobila u pisanoj formi.

Bez problema bi mogla dobiti kosovske dokumente, ali za to mora otići lično na Kosovo. Što ne može, jer nema nijedan dokument s kojim bi mogla preći državnu granicu. Na Kosovu ima rodbinu, koja bi uz njenu punomoć, mogla pokrenuti proceduru za izdavanje ličnih dokumenata. No, bez lične karte, ni to nije moguće.

Život u političko-administrativnom lavirintu ima visoku cijenu. Nihada živi u strahu da će je zaustaviti policija i tražiti ličnu kartu, koju nema. Zbog toga ne izlazi prečesto, a u večernjim satima skoro nikako. Na školsku ekskurziju otišla je samo jednom. U Kladanj. Sanja, kaže, o odlasku na more, koje nikada nije vidjela. Ima samo jednu prijateljicu, još iz osnovne škole. Voljela bi da radi. Da bude frizerka. No, bez dokumenata i zaposlenje je za ovu 24-ogodišnjakinju samo san. Nihada živi s nevjenčanim suprugom, Priželjkuje i vjenčanje. No, bez dokumenata, ne može ni to. Već 22 godine nema zdravstvenu zaštitu. Kod ljekara je, kaže bila samo jednom. Kada je udario automobil. Preko ”veze” je, kaže, tada bez papira dobila zdravstvenu zaštitu.

Uprkos tome što živi u državi koja ne priznaje ni njeno postojanje, Nihada kaže da kada bi dobila dokumente, ne bi otišla iz Bosne i Hercegovine. Na Kosovo bi kaže, otišla nakratko, da posjeti rodbinu. Ova 24-godišnjakinja samo želi normalan život. Da dobije dokumente, završi školu, nađe posao i zasnuje porodicu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.