Mustafić za N1: Govorimo jedan jezik, razumijemo se

Vijesti 31. mar 201809:39 > 09:52
N1

Režiser Dino Mustafić kazao je jutros gostujući na N1 televiziji da Deklaracija o zajedničkom jeziku jasno definira da na ovim prostorima govorimo jednim jezikom u kojem se svi vrlo dobro razumijemo.

Jučer je, podsjećamo, navršena godina dana otkako je u Sarajevu zvanično predstavljena ova Deklaracija. Dokument su sastavili lingvisti i drugi eksperti, a u međuvremenu ima preko 8.500 potpisa. U njemu se konstatira da Bošnjaci, Srbi, Hrvati i Crnogorci govore zajedničkim jezikom.

‘Mi smo u multietničkim sredinama zainteresovani da shvatimo da je jezik dio identiteta. Ovaj deklaracija vrlo jasno definira da je to jedan jezik u kojem se mi vrlo dobro razumijemo. Nastala je iz jedne potrebe koja je vrlo praktična, da djeca u školama, umjetnici u našem radu, ne opterećujemo naše odnose time koji jezik govorimo. Ta Deklaracija ne sprečava bilo koju zajednicu da jezik naziva imenom koji želi”, ispričao je Mustafić gostujući u Novom danu.

Naglasio je da se pitanje jezika jako politiziralo.

”Deklaracija je upravo pogodila u srž naših regionalnih problema. Mi u suštini jedni druge jako razumijemo. Pitanje se politiziralo na način u kojem se jezik koristi kao instrument razdvajanja, pravljenja razlika tamo gdje one nisu moguće. Ova Deklaracija je pokazala da imamo mnogo više zajedničkog”, dodao je gost Novog dana.

Prema mišljenju gosta N1 televizije, akademska zajednica trebala bi biti prisutnija u ovom, ali i drugim važnim pitanjima i da ne bi smjela biti u službi politike.

”Mislim da u akademskoj zajednici postoji jedan veliki broj naučnika, stvaralaca koji su često u službi dnevne politike. Ta polemika je s argumentacijom u tom diskursu uvijek dobrodošla. Međutim, kod nas imamo odsustvo konstruktivnog dijaloga. Polemike u javnom prostoru su vrlo rijetke. Napravljene su s ciljem da se odmah sugovornik diskreditira. Očekujemo od akademske zajednice da bude prisutnija. Akademska zajednica kod nas nije korektiv društva. Akademska zajednica se dobrim dijelom kontrolira ili ucjenjuje novcima. Postoji mnogo problema društvenih u koje bi se akademska zajednica mogla uključiti”, naglasio je Mustafić.

Bogatstvo naše sredine je što se mogu čuti različite varijante jezika, rekao je Mustafić.

I to nikada nije paralo uši. Tako da mislim da ova Deklaracija je višestruko značajna, ima i jasnu poruku – da se moramo boriti protiv svih oblika nacionalizma koji se često pojavljuje i tamo gdje mu nikako nije mjesto, a to je u kulturi”, zaključio je Mustafić.

Uskoro video kompletnog razgovora.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.