Čavić tuži Cvijanović zbog izvještaja o Srebrenici

Vijesti 31. mar 201818:16 > 18:17
N1

Lider NDP-a Dragan Čavić najavljuje tužbu protiv premijerke RS-a Željke Cvijanović. I to zbog genocida u Srebrenici. Entitetska premijerka osporava Čaviću usvojeni, kako kaže, lažni izvještaj o broju žrtava u Srebrenici.

Oštra retorika i teške optužbe. Ovaj put između Željke Cvijanović i Dragana Čavića. Lider NDP-a često podsjeća na sluča “Papak”, a premijerka Republike Srpska na izvještaj o Srebrenici.

“Što se tiče Čavićeve priče o tome šta on ne može meni da oprosti kao premijeru, treba se sam zapitati da li njemu građani Srpske mogu oprostiti lažni izvještaj o Srebrenici koji je potpisao po želji stranaca”, kaže Cvijanović.

Ovo je stavljanje mete na čelo i ugrožavanje bezbjednosti, tvrdi Čavić, te najavljuje prijavu za klevetu.

“Oni apsolutno znaju da ja nikakve veze s tim nisam imao, da je to izvještaj koji je usvojila Vlada RS, da je izvještaj potpisao tadašnji premijer Dragan Mikerević. Ja kao predsjednik Republike niti sam imao nadležnosti, niti sam bilo šta po tom pitanju uradio, osim što sam se obratio građanima te 2004. godine”, ističe Čavić.

Entitetska vlada je 2004. prihvatila Konačni izvještaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19.jula 1995.godine. A, Čavić je 2004. u svom obraćanju medijima rekao:

“Izvještaj Komisije za istraživanje istine u i oko Srebrenice od 10. do 19.jula 1995.godine početak je na teškom i po sve nas, vjerovatno, ponekad poraznom putu saznavanja istine”.

Na sceni je manjak ideja i krativnosti kod političara, pa posežu događajima iz prošlosti da bi učestvovali u trenutnoj političkoj borbi, smatra novina Žarko Marković.

“Imamo situaciju izvlačenja izvještaja za Srebrenicu koji se dogodio prije 14 godina, sa druge strane se izvlači izjava Milorada Dodika o genocidu iz 2007., pa u priči o NATO-u izvlači se situacije iz 2005. i 2006.”, kaže Marković.

Za lovce na pozicije cilj opravdava sredstvo.

Kampanja koja u Bosni i Hercegovini zapravo i ne prestaje, a u izbornim godinama se pooštri, konstantno obiluje napadima, optužbama, uvredama, manjka joj ideja, konkretnih programa, objašnjenja i sigurnih obećanja u koja se vjeruje.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.