Grad u BiH kojeg sa razlogom zovu Mala Evropa

Vijesti 01. apr 201817:20 > 17:20
Wikipedia

Uskrs u BiH proslavili su i brojni pripadnici nacionalnih manjina. Kolorit uskršnjeg slavlja najslikovitiji je u Prnjavoru, gradu koji sa razlogom zovu Mala Evropa.

Uskršnji ukras na ulaznim vratima. Ukućani proslavljaju najveći hrišćanski praznik.
Porodica Kanjski porijeklo vodi iz Poljske. Međutim, običaji se generacijama čuvaju i u BiH i prenose sa koljena na koljeno.

“Na uskršnjoj trpezi prvo bude ono što se nosi u crkvu i to je prvo što se u jutro uzme. Prvo se lizne so, tako su me naučili majka i otac već od malih nogu, i onda se krene doručkovati”, priča nam Ljubica Kanjski, Poljakinja.

Doručak kreće sa šarenim uskršnjim jajima.

“Lijep osjećaj. Ja sam juče, kad sam ofarbala jaja, vidjela kako izgleda šareno i onda osjećam se srećno jer je ispalo fino“, dodaje Kanjski.

U ovoj kući kažu da vole praznike jer se tada okupi rodbina, ali i prijatelji svih nacionalnosti.
I prnjavorski Italijani, iako danas mahom žive u zemlji iz koje potiču, za praznike dolaze u svoj rodni grad.

“Kako je bila ona ekonomska kriza mladi su otišli tamo raditi, ali se vraćamo uvijek. (Je li imate ovdje rodbine?) Da, tu su nam roditelji i djedovi ostali, ali i kad se ide u penziju svejedno dolazi se ovdje živjeti”, ističe Ignac Andreata, Italijan.

Želja za povratkom ne rađa se samo u penzionerskim danima, prisutna je i kod školaraca. Gabrijel Andreata sa majkom i sestrama svaki raspust provodi u Prnjavoru.

“(Gdje je tebi ljepše? Ovdje ili u Italiji?) Ovdje sigurno. Ovdje svi imaju prijatelje i ljepše je vrijeme i tako, ljepše je”, kaže Andreata.

Njegov otac, Ignac Andreata dodaje: “Njemu je ovdje lijepo. Ne znam zašto, ja mu stalno govorim da u Italiji ima sve i više i bolje, ali njima je ovdje lijepo”.

Više od deset nacionalnih manjina Prnjavoru su dale bogat nacionalnih kolorit. Formirana su brojna udruženja koja kulturu i tradiciju matičnih država čuvaju od zaborava.

“Imamo udruženje Čeha, Italijana, Poljaka, Roma i drugih takođe, i mi odlično sarađujemo – zajedno obavljamo razne projekte, između ostalih i svake godine se okupljamo na festivalu Mala Evropa, gdje slavimo naše različitosti”, otkriva Igor Kanjski, predsjednik Udruženja Poljaka i prijatelja “Boleslawiec”.

Nerijetko su te različitosti i pod jednim krovom jer su ovdje mješani brakovi sasvim normalna pojava. Većina pripadnika nacionalnih manjina ovdje ističe da zapravo imaju dvije domovine, jednu iz koje potiču i druga – gdje žive.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.