Softić optimističan u vezi Izbornog zakona

Vijesti 02. apr 201813:59 > 14:10
N1

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), Safet Softić kazao je danas novinarima u Sarajevu da postoji blagi optimizam u vezi donošenja nekih rješenja koja se tiču izmjena Izbornog zakona, ali da nije siguran da će se to desiti prije izbora u oktobru.

Napomenuo je da zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma, PSBiH Šefik Džaferović kontaktira s međunarodnom zajednicom te da se razgovorima pokušava doći do nekih kompromisnih rješenja.

Iako je mišljenja da postoji optimizam, Softić ističe da je u prošloj godini bespotrebno mnogo vremena izgubljeno zbog zakona u parlamentarnoj proceduri. Naglasio je da sve političke faktore određuje blizina izbora i predizborna kampanja te da stoga nije siguran da će prije izbora biti riješeno pitanja Izbornog zakona.

Komentirao je i apelaciju predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH, Borjane Krišto koju je dostavila Ustavnom sudu BiH, a koji se tiče izbora delegata u Dom naroda Federalnog parlamenta. Softić je podsjetio da je Ustavni sud zatražio mišljenje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, Valentina Inzka o ovom pitanju, ali da je, na neki način, rješenje odgođeno.

“Ne znamo da li će Ustavni sud donijeti odluku o tome do 7. maja, ali čak i ako bi Ustavni sud usvojio apelaciju Krišto i brisao taj član Ustava, i u tom slučaju ne bismo imali rješenje već malo čistiju situaciju”, smatra on.

Dodao je da bi se rješenje opet moralo naći u Parlamentu i Izbornom zakonu, koji bi na neki način morao dopuniti ove nedostajuće članove.

Ponovio je stav od ranije da u ovoj situaciji postoje poželjna i nužna rješenja, a da su poželjna rješenja da se politički faktori u BiH, koji su zaduženi po Ustavu i izbornom mandatu, dogovore i riješe to pitanje. Ukoliko ne dođe do toga, kaže, postoje nužna rješenja, a to je da visoki predstavnik, koji ima prava i obaveze u vezi s provođenjem Dejtonskog mirovnog ugovora i Izbornog procesa, iskoristi ta prava.

“Drugo rješenje je mogućnost da Centralna izborna komisija BiH svojim odlukama uredi spomenuto pitanje”, rekao je Softić, međutim, ističe da su sve to na neki način falična rješenja u odnosu na ono što bi bio predmet političkog dogovora.

Izrazio je nadu da još uvijek postoji dovoljno vremena, više od mjesec dana, da se postigne neki politički dogovor.

“Raduje me da imamo najznačajnije međunarodne faktore koji su uključeni u ovaj proces te da je evenutualno to poželjno rješenje, koje bi značilo reakciju domaćih vlasti, još uvijek moguće”, kazao je.

Softić se osvrnuo i na izjave zastupnice Hrvatske demokratske zajednice u Parlamentu Evropske unije Marijane Petir, koja je, između ostalog, kazala da se u BiH pojavljuje sve više mladih žena koje se pokrivaju hidžabom te muškaraca koji puštaju brade i klanjaju kako bi dobili stipendije iz arapskih zemalja.

“Nažalost, imamo dosta situacija kada su naši susjedi ovo pitanje u Briselu i raznim evropskim destinacijama negativno usmjerili ka BiH. Da te priče imaju ikakvo stvarno utemeljenje u BiH, možda bismo i osjećali neku potrebu da nešto objašnjavamo”, smatra Softić.

Međutim, budući da su, kako je rekao, “ovo gluposti i zlonamjerne izjave” koje nanose štetu, ne samo Bošnjacima u BiH, već i svim njenim narodima i građanima, najbolja reakcija bi bila da se predstavnici BiH što više pojavljuju u Briselu na adresama “gdje se ispaljuju takve rakete prema BiH te da se to na licu mjesta demantira”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.