Ahmetović o kandidaturi: Imam najveće političko iskustvo

Vijesti 02. apr 201817:45 > 17:51
N1

Sadik Ahmetović, član Nezavisnog bloka, u Danu uživo na N1 govorio je o sovjoj eventualnoj kandidaturi za predsjednika odnosno potpredsjednika Republike Srpske.

“Više je nezvanično, ali se o tome vode razgovori unutar koalicionih partnera Proevropskog bloka koji će zajedno nastupiti u RS: U principu, u najvećoj mjeri vlada mišljenje da ja budem kandidat za predsjednika, odnosno potpredsjednika RS. Treba sačekati, da to bude odluka svih, jer jedino tako mogu predvoditi taj blok u pobjedi. Mislim da je ovo stanje koje imamo kada su u pitanju povratnici Bošnjaci, mislim da ukoliko se nastavi ovakva politika, imat ćemo napuštanje preostalog dijela povratnika”, kazao je Ahmetović.

“Rečenicu koju je izrekao predsjednik SDA Bakir Izetbegović da je Općina Centar važnija od 10 drugih postala je politika vlasti u BiH. Sve ono što danas možemo vidjeti na području RS je potpuna nebriga za taj dio stanovništva. Mislim da treba radikalno promijeniti politiku kada je u pitanju taj dio BiH. Treba iz politike konflikta preći u politiku rješavanja problema. Politika konflikta je možda odgovarala aktuelnom potpredsjedniku u ovom trenutku, da bude važan jedan dan, sedam ili 15, a to ima negativnu refleksiju na povratnike na području entiteta. Treba potpuno radikalno promijeniti politiku na tom dijelu BiH i otvoriti prostor da se jedna po jedna stvar rješavaju”, naveo je Ahmetović.

Kakve su reakcije na kandidaturu?

“Mislim da Bošnjake na tom dijelu BiH treba predvoditi neko ko ima jedan politički kapacitet, iskustvo. Ne kažem da sam najbolji, ali se s druge strane morate politički suočiti sa prvim ešalonom SNSD-a i SDS-a. Trebamo birati one koji mogu iznijeti sve probleme koje imaju povratnici u RS. Građani će odlučiti ko može odgovoriti ovom teškom izazovu”.

Šta je osnovni i najjači adut?

“Ja mislim da od onih koji su do sada najavili kandidaturu, da imam najveće političko iskustvo od svih, radio sam sa različim političkim stranakam i u RS i na nivou države BiH. Stvari koje sam radio pomicao sam naprijed, drugi kandidati su dolazili iz samo jednog miljea i u svom političkom radu toga nisu imali. Sklon sam dogovoru, nisam sklon konfliktima. Nema kompromisa oko države, nacije i vjere, ali može se relaksirati situacija u državi kako bi građani prodisali”, naveo je Ahmetović.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.