Dobre vijesti za sve koji iznajmljuju stanove ili sobe u KS

Vijesti 02. apr 201818:34 > 18:38
N1

Građani u Kantonu Sarajevo koji iznajmljuju sobe ili stanove neće morati registrovati obrt ili osnivati firmu, ali će morati proći prilično jednostavnu proceduru kako bi se registrovali kao legalni izdavači. Ovo je informacija koja nam je potvrđena iz Turističke zajednice KS, ali i resornog federalnog ministarstva.

 Posljednji primjer nejasnosti zakona i pravila u BiH je poslovni status i zakonska regulacija poslovanja pojedinačnih iznajmljivača kreveta ili soba u KS. Upravo ovo je dovelo do negodovanja dijela pojedinačnih iznajmljivača zbog straha da će morati osnivati obrt ili firmu. Ovo bi dovelo do nesrazmjernih troškova, ali i gašenja biznisa, međutim do toga neće doći…

“Fizičko lice može da iznajmljuje smještaj da pruža ove usluge. Pritome ono može da bude fizičko lice koje ne mora imati neke druge dokumente, koji su uslov da bi se bavili ugostiteljstvom, odnosno imali ugostiteljsku radnju. To znači da vi možete kao fizičko lice iznajmljivati vašu sobu, da budete registrovan, da budete evidentiran, da plaćate porez na osnovu federalnog zakona o porezu na dohodak od imovine koju iznajmljujete”, pojašnjava Nermin Muzur, direktor Turističke zajednice KS.

“Naglašavamo da, iako se iznajmljivači tretiraju u sklopu Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, iznajmljivanje smještajnih kapaciteta nije djelatnost, niti obrt, te prema tome ne podliježe zakonima i propisima koji reguliraju djelatnost ili obrt. Prema tome, kod iznajmljivača koji pružaju samo usluge smještaja, utvrđuju se samo minimalno-tehnički uslovi i uslovi za kategoriju (vrsta i kategorija), a ne izdaje se odobrenje za rad”, stoji u saopštenju Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.