Dilberović za N1: Sutra je historijski dan za BiH

Vijesti 03. apr 201810:18 > 10:23
N1

Ministrica obrazovanja i nauke Federacije Bosne i Hercegovine, Elivra Dilberović za N1 je kazala da je 4. april, historijski dan za BiH, jer će pokazati rezultate provođenja obrazovnih reformi od 2000. godine do danas.

Naime, međunarodna procjena učeničkih postignuća, PISA 2018, u našoj državi počinje sutra. Istraživanje provodi Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, a u njemu će sudjelovati oko 7.000 učenika. Ukupni uzorak čini 236 škola u BiH, dok će testiranje biti obavljeno u njih 213.

Dilberović je u razgovoru za N1 ocijenila da je ovo važan događaj za cjelokupno bh. obrazovanje, a kazala je da joj je drago što se provodi kroz Agenciju za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje jer ima dovoljno iskustva za izradu zajedničkih jezgri.

“Sutra je historijski događaj za obrazovni sistem BiH, koji će pokazati koliko su naša djeca spremna na primjenu znanja kroz kritično promišljanje i rješavanje stvarnih životnih problema”; navela je.

“Dugo vremena radim u obrazovanju, posljednjih 15 godina radim na Univerzitetu i vidi se da nešto nedostaje u primjeni funkcionalnog znanja”, pojasnila je.

“Vidi se zbunjenost kod naše djece, imamo fantastičnu djecu, marljivu djecu, nastavnike koji žele pomoći u strateškim reformama – ali nešto nedostaje”, ispričala je.

Dilberović je ukazala na nedostatke obrazovanja u BiH, te kazala da će PISA 2018 dati indikacije šta nije dobro i gdje treba djelovati sa budućim reformama.

Smatra da nije samo u pitanju praktični dio, nego da cijeli kurikulum mora biti povezan sa praksom.

“Sadašnji sistem daje obimno gradivo, djeca moraju zadovoljiti testove – a to ne smije biti smisao obrazovanja”, izjavila je Dilberović, a kazala da je suština da se naučeno gradivo i primijeni.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.